Szerdától Budavári Borfesztivál – de mi lesz utána a parafa dugókkal?
Hasonló külföldi kezdeményezések után Magyarországon először az idei Budavári Borfesztiválon gyűjtik szelektíven a használt parafa dugókat; a fesztiválra kilátogatók máshonnan származó parafa palackzárókat is leadhatnak a Hunyadi-kúttal szemközti gyűjtőponton szeptember 7. és 11. között.
„Az üveg- és a papírhulladékot tavaly először gyűjtöttük szelektíven, a sikeres kezdeményezés után pedig arra gondoltunk, hogy az öt nap alatt felbontott sok ezer palackból származó parafa dugókat is újrahasznosítanánk” – mondta el az MTI-nek a fesztivált rendező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. sajtókapcsolatokért felelős munkatársa.
Oláh Rita beszámolója szerint minden standon elhelyeznek egy parafadugó-gyűjtésre szolgáló papírtáskát, a Hunyadi-kúttal szemben pedig dugógyűjtő pontot nyitnak. „Már az év elején megkezdtünk egy kampányt, amely arra kívánja ösztönözni a borkedvelőket, hogy az otthon elfogyasztott palackok dugóit se dobják ki, hanem hozzák el a Borfesztiválra” – emlékeztetett.
Az összegyűjtött parafa további sorsával kapcsolatban Oláh Rita elárulta: megfelelő mennyiség esetén egy parafadugó-forgalmazással foglalkozó partnerük újrahasznosításra visszaszállítja azt Portugáliába, de távolabbi céljuk, hogy a parafát Magyarországon lehessen feldolgozni.
Tóth Adrienn, a kezdeményezésben részt vevő Vinoport borszakmai portál főszerkesztője szerint a parafa dugók visszagyűjtése azért fontos, mert a parafa az egyik legkönnyebben újrahasznosítható anyag: bedarálásával cipőtalp, szobaburkolat, pénztárca, tolltartó, ékszer, cipő, sapka, bútor, pohár- és tányéralátét, horgászbotmarkolat és számos egyéb használati tárgy készülhet belőle, nagyobb energia-befektetés nélkül.
Magyarországon azonban mindeddig nem volt olyan gyűjtőpont, ahová a parafa dugókat el lehetne juttatni, noha erre külföldön már számos működő példa akad – jegyezte meg a főszerkesztő.
„A parafa dugó tradicionális borzárási módszer, amit már évszázadok óta használnak, az európai prémium borok esetében ma is szinte kizárólagos szerepet tölt be, főleg azon boroknál, amelyeket palackos érlelésre szánnak” – szólt Tóth Adrienn a különleges fa jelentőségéről.
Ennek az az oka – fűzte hozzá -, hogy a parafa dugónak van egy minimális oxigénáteresztő képessége, ezáltal a bor éppen annyi oxigént kaphat, amennyi segíti a további fejlődését, de nem okoz oxidációt. Éppen ezért az olyan fiatal rozé és fehérborok esetében, amelyeket egy-két éven belüli fogyasztásra szánnak, sok termelő szívesebben alkalmaz szilikon dugót vagy csavarzárt, mivel ott éppen az a cél, hogy minél inkább a kezdeti gyümölcsös állapotot őrizzék meg.
Mint Tóth Adrienn elmondta, a parafa dugó a paratölgy, egy Délnyugat-Európában és Északnyugat-Afrikában őshonos, örökzöld fafajta kérgéből készül. Első termését a növény huszonöt éves kora körül hozza, a szűzparafa azonban rendszerint túl durva szerkezetű ahhoz, hogy dugó készülhessen belőle. A hántolásokat kilenc évente ismétlik, és csak a harmadik alkalommal lehet a fáról olyan réteget leválasztani, amely alkalmas boros dugók alapanyagának.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
AI a vezetésben: több mint automatizálás, a munka támogatása
A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása az üzleti életben már nemcsak…
Tovább olvasom >Jön az idei utolsó Trade Marketing Klubülés – POPAI POP díjátadóval
November 28-án a MOM Kulturális Központ (MOMKult) különtermébe várunk mindenkit,…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben? Jön a 34. Biokultúra Nap!
A Magyar Biokultúra Szövetség immár 34. alkalommal rendezi meg a…
Tovább olvasom >