Szeptemberben 9,88 százalékra gyorsult az élelmiszerinfláció Romániában
Szeptemberben 9,88 százalékra gyorsult az infláció Romániában az augusztusi 9,85 százalékról – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn.
Szeptemberben az élelmiszerek 7,86 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban, a nem élelmiszer jellegű termékek 11,09 százalékkal, a szolgáltatások pedig 10,36 százalékkal drágultak.
A legnagyobb mértékben az elektromos energia (69,16 százalék), a friss gyümölcs (32,42 százalék), a testápolási szolgáltatások (19,52 százalék), a vasúti személyszállítás (18,59 százalék), a kávé (17,08), a járműjavítás és -karbantartás (15,76 százalék) és a ruha- és lábbelijavítás (15,15 százalék) drágult. Leginkább a légiközlekedés (14,91 százalék), a burgonya (10,43 százalék), a cukor (2,44 százalék), a földgáz (2,04 százalék) és a telefon (1,33 százalék) ára csökkent.
Az előző hónaphoz képest 0,36 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Romániában.
A Román Nemzeti Bank (BNR) legfrissebb előrejelzésében azt prognosztizálta, hogy infláció szeptemberben 10 százalék körüli szinten tetőzik, 2025 végén pedig 8,8 százalék lesz az éves inflációs ráta.
Kapcsolódó cikkeink
Októberben is 10 százalék közelében volt az éves infláció Romániában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Szeptemberben 2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom Romániában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Eladhatja romániai üzleteit a Carrefour
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Idén sem drágul a karácsonyi hal
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Így költenek a magyarok karácsonykor
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A körforgásban tartott csomagolás akár milliárdos megtakarítást eredményezhet
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

