Szent Márton Újborfesztivál és Libator várja a látogatókat a Skanzenben egész hétvégén
Szent Márton Újborfesztivál és Libator várja a látogatókat a Skanzenben egész hétvégén, az eseményen lesznek többek között Márton-napi népszokások, kézműveskedés, tematikus borkóstoló, őszi csemegék és kézműves termékek vására is – tudatta a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
A hétvégi programon érdekes és kevéssé ismert történeteket is megtudhatnak az eseményre látogatók Szent Márton életével és hazai tiszteletével, a libakultusz eredetével és vadhajtásaival kapcsolatban – olvasható a közleményben.
Mint írják, a programon a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes Márton-napi népszokásokat és mulatságokat elevenít meg a múzeum Kisalföld tájegységében. A vendégek a kézműves borászatok kínálata mellett az idei szüret újborait is megkóstolhatják. A portákat vándormuzsikusok járják és itt lesznek a Langaléta Garabonciások Márton-napi előadásukkal. A kézműves foglalkozásokon többek között origami liba, gyapjúállat, boros kupa, gesztenyebáb mellett készíthetünk őszi ajtódíszt is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ludas játékokat hoz a Skanzenbe és bemutatja az év madarát, az erdei fülesbaglyot.
Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban. Vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Ekkor kezdődtek a téli társas munkák, kalákák is. A hagyományoknak megfelelően Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. A programon vezetett tárlatvezetés és biciklitúra is lesz. Bővebb információk a www.skanzen.hu weboldalon – áll az összegzésben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >További cikkeink
30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Huszadik alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat
Idén 20. alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat, rekordszámú,…
Tovább olvasom >Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >