Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bevonásával szakmai egyeztetésre került sor az állati termékpályákat képviselő szakmai szervezetek és az ATEV Zrt. részvételével az állatimelléktermék-kezelés hatékonyságának javítása érdekében.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ATEV Zrt., illetve az érintett állattenyésztési és élelmiszeripari szakmai szervezetek (a Baromfi Termék Tanács, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Magyar Húsiparosok Szövetsége, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége, a Magyar Sertéstenyésztésztők és -tartók Szövetsége, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) vezetőinek részvételével megbeszélést szervezett Dunaharasztiban.
A találkozóra egy szakmai megbeszéléssorozat első állomásaként tekintenek a résztvevők, amelynek során elindították az együttműködést és a közös gondolkodást az állati melléktermékeket érintő kérdéskörökben. Az állati eredetű melléktermékek megfelelő kezelése az állattartás működtetésének alapfeltétele. Számos ponton kapcsolódik az állategészségügyhöz, a járványvédelemhez és a körkörös gazdálkodáshoz is, így napjainkban jóval többről szól, mint egyszerű megsemmisítésről. A tanácskozás célja az volt, hogy közösen áttekintsék, miként javítható az állati eredetű melléktermékek begyűjtése, feldolgozása és megsemmisítése, illetve hogyan racionalizálhatók a termelők terhei.
A felek egyetértettek az érdemi szakmai párbeszéd fontosságában, amely a jövőben lehetőséget teremthet egy hatékonyabb és fenntarthatóbb melléktermék-kezelési rendszer kialakítására. A megbeszélésen kiemelt szerepet kapott a tudatosítás és tájékoztatás szükségessége is, amelyek segítik a termelőket abban, hogy megfelelő módon kezeljék vagy hasznosítsák a különböző állati melléktermék típusokat.
A résztvevők megállapodtak abban, hogy a szakmai egyeztetést rövidesen folytatják, és közösen keresnek megoldásokat az állati eredetű melléktermékek kezelésének és hasznosításának problémáira, akár a hazai rendszer kereteinek újragondolásával.
Kapcsolódó cikkeink
NAK-FruitVeB: a hűvös május miatt elhúzódik az idei szamócaszüret
Már kapható a hazai piacokon a magyar szamóca, amelyre idén…
Tovább olvasom >Információs platformot készít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) digitális megoldásokat és precíziós szolgáltatásokat…
Tovább olvasom >A digitális megoldásokat és precíziós szolgáltatásokat összefoglaló platform indul a NAK oldalán
Új információs platformot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek célja…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hamburgerkép 2025 – így esznek hamburgert a magyarok
Magyarország kedvence egyértelműen a marhahúsos hamburger, lehetőleg sok sajttal, baconnel,…
Tovább olvasom >A trappista sajt fogyasztását ösztönző kampány indult
Az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) is csatlakozott…
Tovább olvasom >Figyelem, szabályváltozás! Július 1-től kizárólag e-számlát kapnak rezsijükről a vállalkozások
2025. július 1-től sok ezer vállalkozás számára új időszámítás kezdődik:…
Tovább olvasom >