Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bevonásával szakmai egyeztetésre került sor az állati termékpályákat képviselő szakmai szervezetek és az ATEV Zrt. részvételével az állatimelléktermék-kezelés hatékonyságának javítása érdekében.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ATEV Zrt., illetve az érintett állattenyésztési és élelmiszeripari szakmai szervezetek (a Baromfi Termék Tanács, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Magyar Húsiparosok Szövetsége, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége, a Magyar Sertéstenyésztésztők és -tartók Szövetsége, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) vezetőinek részvételével megbeszélést szervezett Dunaharasztiban.
A találkozóra egy szakmai megbeszéléssorozat első állomásaként tekintenek a résztvevők, amelynek során elindították az együttműködést és a közös gondolkodást az állati melléktermékeket érintő kérdéskörökben. Az állati eredetű melléktermékek megfelelő kezelése az állattartás működtetésének alapfeltétele. Számos ponton kapcsolódik az állategészségügyhöz, a járványvédelemhez és a körkörös gazdálkodáshoz is, így napjainkban jóval többről szól, mint egyszerű megsemmisítésről. A tanácskozás célja az volt, hogy közösen áttekintsék, miként javítható az állati eredetű melléktermékek begyűjtése, feldolgozása és megsemmisítése, illetve hogyan racionalizálhatók a termelők terhei.
A felek egyetértettek az érdemi szakmai párbeszéd fontosságában, amely a jövőben lehetőséget teremthet egy hatékonyabb és fenntarthatóbb melléktermék-kezelési rendszer kialakítására. A megbeszélésen kiemelt szerepet kapott a tudatosítás és tájékoztatás szükségessége is, amelyek segítik a termelőket abban, hogy megfelelő módon kezeljék vagy hasznosítsák a különböző állati melléktermék típusokat.
A résztvevők megállapodtak abban, hogy a szakmai egyeztetést rövidesen folytatják, és közösen keresnek megoldásokat az állati eredetű melléktermékek kezelésének és hasznosításának problémáira, akár a hazai rendszer kereteinek újragondolásával.
Kapcsolódó cikkeink
A tarvágás káros, és az állami erdészetek tudnák felelősebben kezelni hazánk erdeit – ezt üzeni a WWF Magyarország Klímabarát Erdőgazdálkodó díja
Az Agrárminisztérium közleménye, illetve a közösségi média számára készült videója…
Tovább olvasom >Házisertésben igazolták az ASP-t Horvátországban
Horvátországban, a magyar határ közelében található Jagodnjak és Bolman településeken…
Tovább olvasom >NAK-elnök: durva támadás érte Brüsszelből az agráriumot
Durva támadás érte Brüsszelből az agráriumot, az Európai Bizottság új…
Tovább olvasom >További cikkeink
Falusi romantika Budapest szívében: megnyitott a Puli és Juhász pesti csárda a belvárosban
Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska – juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve.…
Tovább olvasom >Zöldség drágábban, mint hús? – Megfordult a világ az élelmiszerpiacon
Miközben évtizedekkel ezelőtt a zöldség volt az olcsó alternatíva a…
Tovább olvasom >NGM-helyettes államtitkár: még várják a jelentkezőket a Nyári diákmunka programra
Már több mint 21 ezren vállaltak munkát a Nyári diákmunka…
Tovább olvasom >