Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bevonásával szakmai egyeztetésre került sor az állati termékpályákat képviselő szakmai szervezetek és az ATEV Zrt. részvételével az állatimelléktermék-kezelés hatékonyságának javítása érdekében.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ATEV Zrt., illetve az érintett állattenyésztési és élelmiszeripari szakmai szervezetek (a Baromfi Termék Tanács, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Magyar Húsiparosok Szövetsége, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége, a Magyar Sertéstenyésztésztők és -tartók Szövetsége, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) vezetőinek részvételével megbeszélést szervezett Dunaharasztiban.
A találkozóra egy szakmai megbeszéléssorozat első állomásaként tekintenek a résztvevők, amelynek során elindították az együttműködést és a közös gondolkodást az állati melléktermékeket érintő kérdéskörökben. Az állati eredetű melléktermékek megfelelő kezelése az állattartás működtetésének alapfeltétele. Számos ponton kapcsolódik az állategészségügyhöz, a járványvédelemhez és a körkörös gazdálkodáshoz is, így napjainkban jóval többről szól, mint egyszerű megsemmisítésről. A tanácskozás célja az volt, hogy közösen áttekintsék, miként javítható az állati eredetű melléktermékek begyűjtése, feldolgozása és megsemmisítése, illetve hogyan racionalizálhatók a termelők terhei.
A felek egyetértettek az érdemi szakmai párbeszéd fontosságában, amely a jövőben lehetőséget teremthet egy hatékonyabb és fenntarthatóbb melléktermék-kezelési rendszer kialakítására. A megbeszélésen kiemelt szerepet kapott a tudatosítás és tájékoztatás szükségessége is, amelyek segítik a termelőket abban, hogy megfelelő módon kezeljék vagy hasznosítsák a különböző állati melléktermék típusokat.
A résztvevők megállapodtak abban, hogy a szakmai egyeztetést rövidesen folytatják, és közösen keresnek megoldásokat az állati eredetű melléktermékek kezelésének és hasznosításának problémáira, akár a hazai rendszer kereteinek újragondolásával.
Kapcsolódó cikkeink
Vetőmag szövetség: növekedési pályán az ökológiai gazdálkodás
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ünnepi menütervezés könnyedén a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátorával
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Növekedési pályán az ökológiai gazdálkodás, már stabilan 300 ezer hektár fölött az ökoterület nagysága
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Prémium ital, prémium irodalom
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kovász- és kombuchamegosztó kampányt indít a Felelős Gasztrohős Alapítvány
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Stílus, nyelv, eszköz
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
