Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bevonásával szakmai egyeztetésre került sor az állati termékpályákat képviselő szakmai szervezetek és az ATEV Zrt. részvételével az állatimelléktermék-kezelés hatékonyságának javítása érdekében.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ATEV Zrt., illetve az érintett állattenyésztési és élelmiszeripari szakmai szervezetek (a Baromfi Termék Tanács, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Magyar Húsiparosok Szövetsége, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége, a Magyar Sertéstenyésztésztők és -tartók Szövetsége, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) vezetőinek részvételével megbeszélést szervezett Dunaharasztiban.
A találkozóra egy szakmai megbeszéléssorozat első állomásaként tekintenek a résztvevők, amelynek során elindították az együttműködést és a közös gondolkodást az állati melléktermékeket érintő kérdéskörökben. Az állati eredetű melléktermékek megfelelő kezelése az állattartás működtetésének alapfeltétele. Számos ponton kapcsolódik az állategészségügyhöz, a járványvédelemhez és a körkörös gazdálkodáshoz is, így napjainkban jóval többről szól, mint egyszerű megsemmisítésről. A tanácskozás célja az volt, hogy közösen áttekintsék, miként javítható az állati eredetű melléktermékek begyűjtése, feldolgozása és megsemmisítése, illetve hogyan racionalizálhatók a termelők terhei.
A felek egyetértettek az érdemi szakmai párbeszéd fontosságában, amely a jövőben lehetőséget teremthet egy hatékonyabb és fenntarthatóbb melléktermék-kezelési rendszer kialakítására. A megbeszélésen kiemelt szerepet kapott a tudatosítás és tájékoztatás szükségessége is, amelyek segítik a termelőket abban, hogy megfelelő módon kezeljék vagy hasznosítsák a különböző állati melléktermék típusokat.
A résztvevők megállapodtak abban, hogy a szakmai egyeztetést rövidesen folytatják, és közösen keresnek megoldásokat az állati eredetű melléktermékek kezelésének és hasznosításának problémáira, akár a hazai rendszer kereteinek újragondolásával.
Kapcsolódó cikkeink
Hazai termékek elismerését segíti a minőségrendszerekhez történő csatlakozás
A vásárlók bizalmának növelésén túl piaci előnyökkel is jár a…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >Olajos növényfajok és nem kalászos gabonafélék szemléjét tartotta a Nébih
A Nébih újabb szakmai bemutatót tartott, ezúttal „Olajos növényfajok és…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >Magyar sertéshús-külkereskedelem: drámai visszaesés az első öt hónapban
Miközben a világ meghatározó sertéshúspiacain – így az Egyesült Államokban,…
Tovább olvasom >