Széles alapanyag-bázisra épül az ipari alkoholgyártás – így változik a felhasználás és a fogyasztás Magyarországon
Az ipari etil-alkohol előállítása ma már rendkívül változatos mezőgazdasági alapanyagokra támaszkodik – derül ki az Agrárszektor részletes áttekintéséből. A hazai és nemzetközi gyártók a cukortartalmú, a keményítőtartalmú és a cellulózalapú növényi nyersanyagokat egyaránt felhasználják, attól függően, milyen célra szánják az előállított alkoholt.
Három alapanyagcsoport dominál
A cukortartalmú növények (például cukorrépa, cukornád leve, édes gyümölcsök, melasz) közvetlenül erjeszthetők. A keményítőtartalmú alapanyagok – kukorica, búza, árpa, burgonya, manióka – enzimes cukrosítást igényelnek. A cellulózalapú melléktermékek (kukoricaszár, búzaszalma, cukornádrost) adják a legfenntarthatóbb opciót, mivel nem versenyeznek az élelmiszer-alapanyagokkal.
A gyártók utóbbi években egyre több fejlesztést irányítanak a cellulózból történő alkohol-előállításra, amely az iparági dekarbonizációs célok miatt stratégiai jelentőségű.
Az ipari alkohol felhasználása egyre szélesebb
Az etil-alkohol nemcsak szeszes italok alapanyaga, hanem kulcsfontosságú összetevő a:
-
vegyiparban (oldószerként festékekhez, lakkokhoz, ragasztókhoz),
-
kozmetikai és gyógyszeriparban (parfümök, tinktúrák, kenőcsök),
-
fertőtlenítőszerek gyártásában,
-
bioetanol-üzemanyag előállításában,
-
tisztaipari alkalmazásokban (optikai és üvegfelületek tisztítása),
-
vegyipari szintézisekben (ecetsav, acetaldehid, észterek).
Az ipari etanolt többnyire denaturálják, hogy ne legyen alkalmas emberi fogyasztásra.
Magyar fogyasztási trendek: csökkenés hosszú távon, átstrukturálódó piac
A WHO legutóbbi adatai szerint Magyarországon 10,4 liter tiszta alkohol/fő az éves átlagfogyasztás a 15 év felettiek körében, ami enyhén csökkenő trendet mutat. A szegmensek viszont eltérően teljesítenek:
-
sör: összmennyiség csökken, de nő a prémium- és alkoholmentes kategória,
-
bor: stabil, az idősebb korosztályban továbbra is domináns,
-
tömény italok: kilátások bizonytalanabbak, a házi főzés mérése korlátozott,
-
fiatalok: nő az alacsony alkoholtartalmú alternatívák és koktélok népszerűsége.
A problémás fogyasztás továbbra is jelentős tényező
Nemzetközi összevetésben Magyarország nem tartozik a legtöbbet fogyasztó országok közé, de az alkoholhoz köthető egészségügyi ártalmak aránya magas. Szakértői becslések szerint a felnőtt lakosság 10–20%-a érintett valamilyen mértékű problémás ivásban.
Kapcsolódó cikkeink
Csökkent a Pernod Ricard szeszesitalgyártó negyedéves bevétele
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >E-cigaretta, kávé, energiaital – mit “szólnak” a fogaink?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Mértékkel jobb – a tudatos alkoholfogyasztás nyáron különösen fontos
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
A hazai gyártó, forgalmazó és kereskedő vállalkozások szerint az EPR-díjak esetleges jövő évi emelésének inflációnövelő hatása lehet
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Küszöbön áll a műhús betiltása Magyarországon
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Hatósági ellenőrzések és jelentős árcsökkenések az árréscsökkentésben érintett termékeknél – közölte a KIM államtitkára
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

