Százmilliót költött fejlesztésre a kaposvári cukor manufaktúra kft.
A kaposvári 1. Magyar Cukor Manufaktúra (MCM) Kft. új porcukorgyártó üzemet és a napelem-rendszert épített, a létesítményeket szerdán adták át.
Karl Schultes, a cég tulajdonosa elmondta: az új porcukorgyártó üzemet teljes egészében saját forrásból, 100 millió forintból építették meg. Az összességében 25 millió forint értékű napelem-rendszerhez 15 millió forint pályázati támogatást nyertek.
Devecseri Gábor termelési és műszaki igazgató arról számolt be, hogy a beruházásnak köszönhetően a korábbi 32 tonna helyett napi szinten 50 tonna porcukrot állítanak majd elő, rugalmasabban tudnak majd reagálni a vevői igényekre.
Termékeik 30 százalékát exportálják – mondta a szakember, hozzátéve, ezt a következőkben növelni fogják. A tervek szerint főként a környező országokba – Horvátországba, Szlovéniába, Ausztriába, illetve Csehországba – szállítanak több terméket.
Legfőbb termékük a hagyományos porcukor, de több mint húszféle specialitásuk is van, például barnacukor, fruktóz és xilit, ezek a termékeiknek mintegy 30 százalékát teszik ki. Megjegyezte: az utóbbiak iránt a reformkonyha terjedésével egyre nagyobb az érdeklődés a magasabb áruk ellenére.
Tavaly több mint 4000 tonna porcukrot gyártott a cég, ami a korábbiakhoz képest rekordnak számított – közölte a termelési és műszaki igazgató. Hozzátette: a most átadott beruházásra alapozva az idén ennél 30 százalékkal több porcukor előállítását tervezik.
Ismertetése szerint a kétszer 150 négyzetméter alapterületű porcukorgyártó üzemben három csomagológépet tudnak működtetni a korábbi kettő helyett. A beruházás részeként elkészült egy 600 négyzetméter alapterületű raktár is, ahol több mint öt kamionnyi porcukrot tudnak elhelyezni.
Közölte azt is, hogy a fejlesztés létszámbővítéssel jár. Két éven belül a jelenlegi 61 alkalmazott mellett további tíz embernek tudnak munkát adni.
Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az átadáson kiemelte a beruházáshoz kapcsolódó és a város törekvésével egyező innovációt, amely a megújuló energiára épül. Jelezte: Kaposvár azt tervezi, hogy Magyarországon az első olyan város lesz, amelyik az életét a megújuló energiák használatára alapozza.
A polgármester méltatta azt is, hogy a cukorgyár tulajdonosai évente 25-30 ezer eurót költenek jövedelmükből a város sportjának, kultúrájának támogatására.
Az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft.-t 1998-ban két cukoripari szakember, Karl Schultes és Horváth Éva alapította. A vállalkozásban 2001-ben szerzett többségi tulajdont a német Pfeifer&Langen cégcsoport. A cég tavaly mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el. A kapacitásbővítéssel és az árbevétel növekedésével az idén hozzávetőleg 150 millió forint nyereséggel számolnak. Alapanyagot elsősorban Németországból vásárolnak, de más országból is érkezik kristálycukor feldolgozásra. Az egyik specialitásuk a nádcukor, amelynek alapanyaga Laoszból érkezik Kaposvárra. Partnereik között vannak ipari felhasználók, kereskedelmi láncok, sütőipari és cukrászati nagykereskedések, üzemek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Túl sok cukrot esznek a legkisebbek
Az ünnepi szezon közeledtével sok gyermek édességfogyasztása jelentősen megnő, ám…
Tovább olvasom >Az Unilever 75 millió euró értékben fektet be Nyírbátorban
Új termékkategória és világszerte ismert szépségápolási márkák gyártási tevékenységét hozza…
Tovább olvasom >Globális cukorpiaci válság fenyeget: aszály, áradások és exportkorlátozások sújtják a piacot
A világ cukorpiaca jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe, mivel Brazíliában,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >Czomba Sándor: jövőre kilenc százalékkal nő a minimálbér
Jövőre kilenc, két év múlva tizenhárom, három év múlva pedig…
Tovább olvasom >