Százhetven órán át sütik a palacsintát Derekegyházon
Újabb palacsintás rekord felállítását határozták el Derekegyházon: idén a hatodik Palacsinta Fesztiválon 170 óráig forgatják majd a sütőket a falusiak.
Eddig minden évben született magyar rekord. Tavaly 105 órán át sütöttek és 22 ezer palacsintával zárták a fesztivált, amit idén szeretnének túlszárnyalni. Ezért elhatározták, hogy több mint egy hétig állnak majd a tűzhely mellett a kétóránként beosztott lakosok a főtéren – mondta el pénteken Szabó István, a Csongrád megyei település vezetője az MTI-nek.
Négy tűzhelyen tizenkét sütővel készítik a palacsintát szombat délutántól jövő szombat estig. Tavaly mintegy 400 liter tejre volt szükség a tésztához, idén a számítások szerint 600 liter kell majd. Emellett 800 kilogramm liszttel, hozzávaló cukorral, tojással készülnek. Utóbbi minősített termelőktől, frissen érkezik majd naponta a falu konyhájára, ahol a tésztát elkészítik.
A közös mellett egy egyéni rekordkísérlet is zajlik majd: az egyik szervező ugyanis elhatározta, hogy addig süti a finomságot, amíg bírja.
Idén is elkészül Derekegyház 150 centiméter átmérőjű óriás palacsintája, melyet 2010-ben sütöttek meg először. Akkor ez volt a rekord.
A palacsintafogyasztás egész héten ingyenes lesz. Egy becsületkasszát helyeznek ki, amelybe mindenki annyi pénzt helyezhet el, amennyit a derekegyházi hátrányos helyzetű gyermekek nyaraltatására szán – tette hozzá a polgármester.
Az egyhetes fieszta alatt minden nap egy-egy környező települést látnak vendégül Derekegyházon. A hét vendég a palacsintáért cserébe színes programokkal érkezik.
A jövő hét végén a már tizenhetedik alkalommal megrendezett Falunapok zárják a programsorozatot. Szombaton 2012 méteres palacsintafutással, majorette-felvonulással, divatbemutatókkal, hagyományőrző programokkal és palacsintatánccal várják a Derekegyházra érkezőket, a napot tűzijáték zárja. Vasárnapra családi napot szerveztek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Meghosszabbítottuk az Inno d’Or – Év Innovációja 2025 verseny nevezési határidejét – így még 5 napig várjuk a nevezéseket!
2025-ben is indul a Trade magazin Inno d’Or – Év…
Tovább olvasom >Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >