Száz százalék élet, avagy miért válasszuk az agávé tequilát
Sokak kedvenc bulis itala a tequila, amely azonban sokkal több egyszerű hangulatfokozónál. A 100% kék agávéból készült tequilák amellett, hogy igazi mexikói hangulatot varázsolnak, számos módon felhasználhatóak és mérsékelten fogyasztva még az egészségre is jó hatással lehetnek. Öt érv, hogy miért Mexikó első számú tequilája a legjobb választás!
Ahogy a jó bornak, a jó tequilának sem kell cégér, a címkét azonban semmiképp ne felejtsük ellenőrizni! Ha ugyanis nem 100% agávéból készült az ital, a mexikói szakértők szerint inkább hozzá se nyúljunk. Ráadásul a tisztán agávéból készült ital arra is garancia, hogy elkerüljük a gyötrő, másnapos fejfájást.
A tequila igazán sokoldalú nedű, a szigorú Tequila Szabályozó Tanács öt féle változatot ismer el. Az el Jimador rajongók az érlelési időtől függően, három fajtából, a blanco, a reposado és az añejo közül válogathatnak. Míg az előbbi szinte egyenesen a lepárlóból jön és az agávé „nyers” ízét hordozza, a reposado két hónapig, az añejo több mint egy évig érlelődik fahordókban, és kap tölgyes-vaníliás, füstös ízjegyeket.
A tequila üvegbe zárt Mexikó. Amikor tequilát iszunk, a történelmet ízleljük meg. Kortyolgatás közben szinte körbejárhatjuk a mexikói szeszfőzdéket, átérezhetjük történelmüket. A Herradura lepárló például egy barátságos hacienda-nagybirtokon található, izgalmas múltja 1870-ig nyúlik vissza.
Mindezek mellett a tequila finom és szellemes is. Különleges desszertek alapanyagaként is rendkívül jól használható. Igazi specialitás például a reposadóból készült fagyalt, illetve a tequila-lime sajttorta.
Ám bárhogy is fogyasztjuk, a mexikóiak alapszabálya a mértéktartás. A poncsók és a mariachi zene hazájában a tequila nagyon kifinomult italnak számít, létezik is egy mexikói mondás: „Kortyold, ne vedeld”! Ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani.
Az el Jimador elkötelezett híve a mértékletes alkoholfogyasztásnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >