Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány, a növekvő termőterületek és az egyre élesedő piaci verseny határozza meg az idei év kilátásait – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara budapesti sajtóeseményén. Bár a hazai görög- és sárgadinnye továbbra is keresett nyári gyümölcs, a megváltozott termelési környezet fokozott alkalmazkodást kíván meg a gazdálkodóktól.
Csizmadi Imre, a NAK Kertészeti és Beszállítóipari osztályának elnöke elmondta: az ország több pontján öt hete nem esett eső, ez pedig jelentős hatással van a termés mennyiségére és minőségére. Az öntözés ugyan sok helyen segít a károk mérséklésében, de így is várható a gyümölcsök kisebb mérete és a hozam csökkenése. A dinnyetermesztők ennek ellenére nagy erőfeszítéseket tesznek, amit a szakember szerint tisztességes felvásárlási árakkal is el kellene ismerni.
Az elmúlt időszak technológiai fejlesztéseinek köszönhetően idén a görögdinnye-termőterület 10 százalékkal, 3700 hektárra bővült, míg a sárgadinnye esetében 15 százalékos bővülést regisztráltak, közel 500 hektárra. A piac azonban egyre koncentráltabb, így Csizmadi Imre hangsúlyozta: hosszú távon csak összefogással maradhat versenyképes a hazai ágazat.
A sajtóeseményen Varga István, a FruitVeB alelnöke is felszólalt, aki szerint a hazai dinnye továbbra is az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, ugyanakkor a jövő a modern technológiát alkalmazó, hatékony gazdáké. Az extenzív, elavult módszereket használó termelők fokozatosan kiszorulhatnak a piacról. A klímaváltozás következményeként a magyar termelési viszonyok egyre inkább mediterrán jellegűvé válnak, ami új kihívásokat és versenyhelyzetet teremt.
Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy a magyar dinnye már két hete jelen van a piacon, de az igazi szezon csak most kezdődik. Július 13-tól országszerte elérhető lesz a hazai termés, és arra kérte az üzletláncokat, hogy a magyar dinnye kapjon előnyt az importtal szemben a polcokon.
A szakmai esemény konklúziója világos: a magyar dinnyetermesztés helyzete stabil, de a jövője egyre inkább azon múlik, hogy képes-e alkalmazkodni a vízhiányhoz, korszerűsíteni a technológiákat, méltányos árakat biztosítani a gazdáknak, és egységes ágazati együttműködéssel fenntartani a versenyképességet – itthon és az exportpiacokon egyaránt.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaszerezheti elvesztett exportpiacait a magyar dinnye a termelői érdekképviseletek szerint
Visszaszerezheti exportpiacait a magyar dinnye, a 175 ezer tonnásra becsülhető…
Tovább olvasom >Cseresznye szakmai nap Érden – kihívások és jövőbe mutató megoldások
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti…
Tovább olvasom >Elrajtolt az idei dinnyeszezon, már kapható a zamatos magyar görög- és sárgadinnye
A hűvös tavasz ugyan néhány héttel késleltette a hazai dinnyeszezon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: a WWF által is díjazott állami erdőgazdálkodók célja az erdők megőrzése, gyarapítása és megújítása
„A magyar erdők biztonságban vannak, Magyarországon nincs erdőirtás!” – hangsúlyozta…
Tovább olvasom >