Számos termék drágulása várható az aszály miatt
Az idei aszályos nyár súlyos csapást mért a magyar mezőgazdaságra, jelentős terméskiesést okozva több termény esetében is. Az Agrárszektor főszerkesztője, Braunmüller Lajos a Pénzcentrumnak nyilatkozva elmondta, hogy ennek hatására az élelmiszerárak emelkedésére számíthatunk az elkövetkező hónapokban. Az egyik legnagyobb drágulást a kenyérnél és az almánál tapasztalhatjuk majd, utóbbi esetében Magyarország évek óta importra is szorul.

Az alma és a kenyér is drágul
A minőségi étkezési búza ára szeptember közepére tonnánként 75-90 ezer forintra emelkedett. Az idei termés minősége jelentősen visszaesett: a gabona mindössze 20%-a alkalmas minőségi liszt készítésére, ami magyarázza a malmi alapanyagok megdrágulását. Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára kiemelte, hogy a malmok az elmúlt évhez képest jóval magasabb áron tudták beszerezni az alapanyagokat, mivel a malmi és takarmánybúza árkülönbsége egyre nő.
A szárazság miatt nemcsak a kenyér ára emelkedik, hanem más alapvető élelmiszerek is drágábbak lehetnek. A gabonafélék mellett a kukorica, az alma, a csemegeszőlő és a hal is jelentős terméskiesést szenvedett el. Bár a bor lehet kivétel, mivel a felhalmozott készletek és a csökkenő fogyasztás miatt az árnövekedés itt mérsékeltebb lehet, a legtöbb agrártermék esetében az import jelenthet enyhítést a drágulásra.
Az idei almatermés is jelentősen csökkent, a vártnál kevesebb gyümölcs érett meg, mivel a szárazság nem kedvezett az érésnek. Az alma kínálata nemcsak hazai szinten nem tudja fedezni az igényeket, de érdemi exportmennyiséget sem tud biztosítani. Magyarországra ezért évek óta nagy mennyiségben érkezik importalma, főként Lengyelországból, Ausztriából és Olaszországból, ahol a termelők az elmúlt évtizedben komoly ültetvényfejlesztéseket hajtottak végre.
Braunmüller Lajos szerint az idei szárazság következtében bekövetkező terméskiesés és drágulás hosszabb távon is jelentős kihívásokat jelenthet a magyar mezőgazdaság számára. A termelés csökkenése és a versenytársak hatékonyabb módszerei nyomán a hazai piacon egyre több terméket kell importból pótolni. A magyar agrárszektor számára a következő években kulcsfontosságú lehet a hatékonyság növelése és a termelési volumen stabilizálása a változó időjárási körülmények ellenére is.
Kapcsolódó cikkeink
Európai Központi Bank: a vízhiány jelenti a legjelentősebb természeti kockázatot az európai gazdaság számára
A felszíni vízhiány jelenti a legjelentősebb természeti kockázatot az európai…
Tovább olvasom >AM: a fenntartható vízgazdálkodás az innovatív mezőgazdaság alapja
A klímaváltozás hatásai, az egyre gyakoribb aszályos időszakok és a…
Tovább olvasom >Így alakult a gyerekinfláció
Emelkedett a K&H gyerekinflációs kosarában szereplő termékek ára az elmúlt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztus végéig meghosszabbítják az élelmiszerek árréscsökkentését
Nagy István agrárminiszter a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy a…
Tovább olvasom >Csökken a kereskedelem jövedelmezősége – érdemi forrásokat nyit meg a kormány
Május 28-án tartották a Laurel Számítástechnikai Kft. sorrendben 12. Retail…
Tovább olvasom >Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >