Számos termék drágulása várható az aszály miatt
Az idei aszályos nyár súlyos csapást mért a magyar mezőgazdaságra, jelentős terméskiesést okozva több termény esetében is. Az Agrárszektor főszerkesztője, Braunmüller Lajos a Pénzcentrumnak nyilatkozva elmondta, hogy ennek hatására az élelmiszerárak emelkedésére számíthatunk az elkövetkező hónapokban. Az egyik legnagyobb drágulást a kenyérnél és az almánál tapasztalhatjuk majd, utóbbi esetében Magyarország évek óta importra is szorul.
A minőségi étkezési búza ára szeptember közepére tonnánként 75-90 ezer forintra emelkedett. Az idei termés minősége jelentősen visszaesett: a gabona mindössze 20%-a alkalmas minőségi liszt készítésére, ami magyarázza a malmi alapanyagok megdrágulását. Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára kiemelte, hogy a malmok az elmúlt évhez képest jóval magasabb áron tudták beszerezni az alapanyagokat, mivel a malmi és takarmánybúza árkülönbsége egyre nő.
A szárazság miatt nemcsak a kenyér ára emelkedik, hanem más alapvető élelmiszerek is drágábbak lehetnek. A gabonafélék mellett a kukorica, az alma, a csemegeszőlő és a hal is jelentős terméskiesést szenvedett el. Bár a bor lehet kivétel, mivel a felhalmozott készletek és a csökkenő fogyasztás miatt az árnövekedés itt mérsékeltebb lehet, a legtöbb agrártermék esetében az import jelenthet enyhítést a drágulásra.
Az idei almatermés is jelentősen csökkent, a vártnál kevesebb gyümölcs érett meg, mivel a szárazság nem kedvezett az érésnek. Az alma kínálata nemcsak hazai szinten nem tudja fedezni az igényeket, de érdemi exportmennyiséget sem tud biztosítani. Magyarországra ezért évek óta nagy mennyiségben érkezik importalma, főként Lengyelországból, Ausztriából és Olaszországból, ahol a termelők az elmúlt évtizedben komoly ültetvényfejlesztéseket hajtottak végre.
Braunmüller Lajos szerint az idei szárazság következtében bekövetkező terméskiesés és drágulás hosszabb távon is jelentős kihívásokat jelenthet a magyar mezőgazdaság számára. A termelés csökkenése és a versenytársak hatékonyabb módszerei nyomán a hazai piacon egyre több terméket kell importból pótolni. A magyar agrárszektor számára a következő években kulcsfontosságú lehet a hatékonyság növelése és a termelési volumen stabilizálása a változó időjárási körülmények ellenére is.
Kapcsolódó cikkeink
AM: végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >Végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >Kihívásokkal teli piac: miért nehéz fenntarthatóan termeszteni az édesburgonyát Magyarországon?
Bár az édesburgonya népszerűsége és a kereslet iránta folyamatosan nő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >Az Unilever és a Tesco egyetért: fenntarthatóság nélkül nincs jövő
Az Unilever vezérigazgatója, Hein Schumacher szerint eljött az idő, hogy…
Tovább olvasom >A klímaváltozás megfékezéséhez az erőfeszítések megsokszorozása szükséges – klímavédelmi felmérés a hazai cégeknél
A fenntartható átállásban elkötelezett magyarországi vállalatok 66 százaléka rendelkezik konkrét…
Tovább olvasom >