Számos érdekességet ígér az augusztusi Buborék Fesztivál
A Szent István Napok keretében három napon keresztül bárkinek lehetősége lesz fejest ugrani a hűs, pezsgő italok világába. A Buborék Fesztiválon augusztus 20. és 22. között akár champagne-t, akár proseccót kóstolunk, biztosan kapunk az italok mellé egy-egy izgalmas történetet is.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2021/08/Pezsgo-300x216.jpg)
Évek óta töretlen a buborék, a szénsavas italok népszerűsége
Az első pezsgőt az 1600-as évek végén, az 1700-as évek elején a champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette – igaz, nem tudatosan. Találmányának lényege abban rejlett, hogy a még nem kierjedt,”félkész” borokat lezárta egy parafadugóval, így buborékok keletkeztek az üvegben. Itt kezdődött a világhódító útra induló ital története, félszáz évvel később pedig Madame Clicquot számos újításának és találmányának köszönhetően vált a technika és maga az ital is igazán kifinomulttá.
A készítési technológia neve méthode traditionnelle, amely módszert máshol is alkalmazhatják, és amely mára világszerte elterjedt. Közülük is ismertségben s minőségben egyaránt kiemelkednek az Anglia déli részén megtermelt pezsgők, de így készülnek a spanyol cavák is. A champagne-i technológia palackban, az olasz prosecco pedig többségében hatalmas tartalmas tartályokban érleli a pezsgő alapjául szolgáló bort. Míg a habzó- és a gyöngyözőborba mesterséges úton kerül a buborék, addig a pezsgőkben természetes módon érlelődik. A vincellérnek már az első metszésnél – akár januárban – tudnia kell, hogy az adott szőlőből pezsgőt akar készíteni, máshogy alakul vele a munka, és más a szüret időpontja is.
A Vígadó téren, a Buborék Fesztivál augusztus 20. és 22. között a magyar pezsgők mellett champagne-okat, proseccókat, cavákat is kínál, sőt, Aperol Spritzet is. A nagy népszerűségnek örvendő koktél a százéves titkos receptúra alapján készülő Aperol, illetve a szódavíz mellett prossecót tartalmaz.
Kapcsolódó cikkeink
Törley ICE PiNK!: idén már rózsaszínben is varázsol a jégre töltött pezsgő
Ahogy tavaly a Törley ICE, úgy idén a Törley ICE…
Tovább olvasom >Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője
Budapest páratlan kikapcsolódási lehetőségét és gasztronómiai élményét kínáló helye, a…
Tovább olvasom >Bővíti Aperol-gyártóüzemét a Campari Olaszországban
Az olasz szeszesital-óriás, a Campari Group 6500 négyzetméterrel bővítette 60…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >