Számos bortermelő mutatkozott be a Bor és Piac és a Mátrai Hegyközség rendezvényén
A Bor és Piac magazin és a Mátrai Hegyközségi Tanács közös szervezésében július 20-án 34 mátrai bortermelő mutatkozott be a Larus Rendezvényközpontban. A nyári szabadságok időszaka ellenére nagy érdeklődés övezte a rendezvényt, a borbemutatón mintegy kétszázan fordultak meg a szombati nap folyamán. Nem véletlen, hiszen az első alkalom volt a borvidék életében, amikor ilyen szép számban jelentek meg együtt a termelők.
A rendezvény délután három órától este kilencig fogadta a borkedvelőket, akik a következő pincészetek borait kóstolhatták meg: Abasári Bormanufaktúra, Ákos Pince, Babiczki Wine, Bánszki Pince, Bárdos és Fia Pincészet, Benedek Pince, Bernáth Magdolna Pincéje, Borpalota Borászat és Szőlőbirtok, Centurio Szőlőbirtok-Ludányi Balázs, Csernyik Pince, Danubiana, Dill Vino, Karner Gábor kézműves borászata, Kerekes Szőlőbirtok és Pince, Kis-Benedek György, Kis Balázs Családi Szőlőbirtok, Koncsos Borház, Kovács Borház, Kovács Ferenc, Laczkó Borászat, Laczkó Borház, Losonci Pince, Ludányi András Pincészete, Ludányi Pince, Maróti Pince, Mátra-Bacchus Borászat, Mátravin Borház, Molnár és Fiai Pincészet, Nagyrédei Szőlők, Nyilas Pincészet, Pálinkás Pincészet, Revolution WineZ, Soós Családi Pincészet, Szecskő Pince, Szőke Mátyás Pincészete.
A hivatalos nyitás előtt, a déltől három óráig tartó meghívásos szakmai találkozón Szőke Mátyás Muscat Lunel 2012-es gyöngyözőbora fogadta a látogatókat. Majd a borvidék bemutatása következett. Dr. Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke vázolta a borvidék jelenét, adottságait és lehetőségeit. Ezután Nyilas Ilona, a Solybor Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a Nyilas Pincészetet, Gyöngyössolymost és környékét. Benedek Péter, a Benedek Pince tulajdonosa Gyöngyöstarján régióját mutatta be részletesen, kiemelve a terroirban rejlő lehetőségeket. Dunai Ágnes, a Borpalota Kft. ügyvezető igazgatója a régiót, azon belül kiemelten Gyöngyöst és környékét prezentálta elsősorban turisztikai szempontok szerint. Majd Kis Benedek György mondott el néhány tudnivalót a borvidéki borversenyen nagyaranyérmet kapott 2008-as Jégvirág nevű boráról.
A Bor és Piac és a Mátrai Hegyközség első közös rendezvényének minden bizonnyal lesz folytatása.
A mátrai borvidékről
(a Bor és Piac Dr. Nyilas Jánossal, Dunai Ágnessel és a „Tőkésekkel” készített interjúja alapján, valamint Mátrai borturista c. kiadvány alapján)
A Mátrai Borvidék a legnagyobb hegyvidéki borvidékünk, 7000 hektár területen terem szőlő, de még így is rengeteg első osztályú terület vár betelepítésre. Dr. Nyilas Jánostól, a Hegyközségi Tanács elnökétől megtudtuk, hogy a 2013-14 – es borászati év végére további 300 hektárt terveznek betelepíteni. A Mátrai bortermelők közös célja, hogy minél több palackos bort termeljenek és értékesítsenek a magyar piacon.
A Mátrai borok nemzetközi szinten is megállják a helyüket, ezt bizonyítják a borversenyeken elért eredményeik.
Jelenleg a magyarországi folyóbor exportunk egy részét mátrai borok teszik ki. Ez köszönhető annak, hogy a nagyüzemek a szőlőtermelőktől közvetlenül vásárolták fel a szőlőt. Nem jöttek létre olyan ütemben a családi pincészetek, mint a többi borvidéken.
Emiatt a Mátrai Borvidék egyik nagy feladata, hogy hírnevet szerezzen a hazai fogyasztók körében is és kiváló minőségű palackos borokat értékesítsen belföldön.
A borvidéknek minden adottsága megvan a kiváló minőségű borok termeléséhez, hiszen kiváló a talaj. Hármas összetettsége igen változatos borokat eredményez. Az agyagos talaj jól tartja a csapadékot, ezáltal folyamatosan biztosítja a szőlő vegetatív ciklusához szükséges nedvességet, nem alakul ki vízhiányos állapot, így nem éri hő sokk a gyümölcsöt, ezáltal szépen kifejlődnek benne a gyümölcsös ízjegyek. A vörösboroknál pedig a kerek, bársonyos tanninszerkezetet biztosítja az agyagos talaj. A talaj mésztartalma a harmonikus savszerkezetet garantálja, a vulkánikus talaj pedig az ásványos ízjegyeket adja.
A talajnak megfelelően összetett a fajtaválaszték is. A Mátra a filoxéravészig vörösbortermő vidék volt, fő fajtája a Kadarka volt, ez megváltozott, és ma a fehérborok dominálnak. Legelterjedtebb fajta az Olaszrizling, a Leányka, és a Zenit is egyre több pincészetnél megjelenik, de az illatos fajták, a Muscat Ottonel, a Muscat Lunel, a Cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér is teret hódítottak. A kékszőlők közül a Kékfrankos nagyon szép arcát mutatja.
A borkészítési technológia szempontjából a könnyed, üde, reduktív borok dominálnak, de a kézműves borászatok tartalmasabb borai is nagyon szépek.
A borvidék klímája rendkívül kedvező, nagyon magas a napsütéses órák száma. A hegyekből éjszaka folyamatosan áramlik a hideg levegő, ezért nagy a napi hőingadozás, amelynek köszönhetően a savak nem égnek ki, gyümölcsösségét megőrzi a szőlő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Üzleti tervezéshez egy kis segítség
A CEONET Klub és az Egyensúly Intézet újabb közös eseményre…
Tovább olvasom >Európai küldöttséget látott vendégül az NFFT és a BCSDH
Milyen európai szintű együttműködések segíthetik az európai és a hazai…
Tovább olvasom >Egyre sikeresebb a Modern gyárak éjszakája rendezvénysorozat
A Modern gyárak éjszakája országos online és élő rendezvénysorozat egyre…
Tovább olvasom >