Szalmonellával fertőzött az európai baromfiállomány negyede
Legkisebb arányban – szinte egyáltalán nem – Svédországban találtak fertőzött szárnyasokat, míg a legnagyobb arányt, 68,2 százalékot Magyarországon mutatták ki.Az Európai Unió (EU) pármai
székhelyű élelmiszer-biztonsági hivatalának (EFSA) vizsgálatát 2005 októberétől
2006 szeptemberéig végezték 23 uniós országban és Norvégiában, közel 7500 –
egyenként az ötezer szárnyast meghaladó nagyságú – baromfiállományban.
Szakértők szerint a felmérés esetleges, mert a vizsgálati eredmények rendkívül
különbözőek lehetnek attól függően, hogy a baromfi levágása előtt mikor, és
honnan vettek mintát.
Ugyanakkor elmondta, hogy egyes baromfitelepeken valóban magas az élőszárnyasok
szalmonella fertőzöttsége Magyarországon, de ez nem jelenti azt, hogy vágás
után a hús és a bőr is fertőzött maradna. A vágóhidakon ugyanis olyan kopasztási technológiát
alkalmaznak, ami szinte elképzelhetetlenné teszi a fertőzöttséget, ráadásul a
megfelelően átsütött-megfőzött baromfiban kizárható a szalmonella.
Az EU hathatós hazai intézkedéseket vár a szalmonella visszaszorítására.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >