Szállodaszövetség: egyeztetések zajlanak a szobakiadás áfakulcsának módosításáról
Intenzív egyeztetések zajlanak a kormányzattal a szállodai szobakiadás áfakulcsának módosításáról, a csökkentés az ágazat fehérítéséhez és Magyarország regionális versenyképességének növekedéséhez járulhat hozzá – mondta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a szervezet jubileumi, 50. évfordulóját ünneplő közgyűlésén csütörtökön Budapesten.
Kiemelte: a szövetség szándékai szerint az áfa módosítása egy komplex intézkedési csomag részeként együtt járna majd a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ bevezetésével. Az áfamódosításra reális dátumnak 2020 év elejét nevezte.
Könnyid László hozzátette: az elmúlt időszak sikere az a pénzügyminisztériumi állásfoglalás, ami a vidéki szállodák félpanziós csomagjaiban az áfaszabályok alkalmazását tisztázta. Vizsgálják, hogy a cafeteria szabályok változása hogyan hat a SZÉP-kártya felhasználására.
Kitért arra, hogy a legerősebb lobbiszervezetként szorosan együttműködnek a Magyar Turisztikai Ügynökséggel az iparági jogszabályok kidolgozásában is, a legutóbbi a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ 2019-ben tervezett bevezetése. Számos projektben dolgoznak közösen, így az Év szállodája pályázaton, vagy az új, családbarát szállodai minősítés kialakításán.
A turizmus növekedése az első 10 hónap adatai alapján tovább folytatódik idén és 2019-ben is, a magyar turizmus 2018-ban rekordévet zárhat az erős belföldi és külföldi kereslet növekedésével – hangsúlyozta Flesch Tamás, a szervezet alelnöke.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a szövetség sokat tesz és tett azért, hogy Budapest nemzetközi szinten ismert, elismert, sikeres úti cél lehessen.
Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója azt mondta, hogy minden idők legeredményesebb éve lesz a turizmusban az idei, január-szeptemberben kétszámjegyű bevétel növekedést értek el. A stratégiai cél, hogy a vendégéjszakák száma 2030-ra elérje az 50 milliót. A turisztikai adatszolgáltató központ 2019-es bevezetéséről azt mondta: ahhoz, hogy az áfacsökkentést biztonsággal végre lehessen hajtani, szükséges az ágazat további fehérítése. A rendszerre Horvátország volt a példa, ahol naprakész szállodai statisztikai adatok vannak – mondta, hozzátéve: a minden szolgáltatóra kiterjedő adatszolgáltatás célja a mérhető teljesítmény és a szektor fehérítése, jelenleg nincs naprakész információs adatbázis.
Niklai Ákos, a MSZÉSZ tiszteletbeli elnöke, a HOTREC (az EU tagországai szálloda, éttermi, és kávéházi szövetségeinek konföderációja) alelnöke elmondta: a szállodai szolgáltatások jelentős fejlődésen mentek keresztül a szervezet megalakulása óta eltelt 50. évben, amely alkalomból a szervezet történetét bemutató kiállítás nyílt a szakmai közönségnek. Felidézte: 18 taggal alakultak meg, mára 450 tagszállodával rendelkeznek, 7 szállodavállalat tagja a szervezetnek, továbbá 35 étterem, 17 oktatási intézmény, és 116 társult tag. A jövő feladatai közé sorolta, hogy a szakma imázsának javításával jelentősen hozzájárulhatnak a munkaerő megtartásához.
Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke szerint a turizmusfejlesztési stratégia céljainak eléréséhez elhivatott szakemberekre, visszahívó vendégszeretetre van szükség, amihez vonzó pályakép, új középvezetői réteg is kell. Az egy éve alakult turisztikai szövetséghez eddig 35 ágazati szervezet csatlakozott. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét…
Tovább olvasom >Nacsa Lőrinc: turisztikai rekordév lehet az idei Magyarországon
Turisztikai rekordév lehet az idei Magyarországon, amihez a vallási turizmus…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >