Szakmaközi szervezetként ismerte el az agrártárca a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot
Szakmaközi szervezeti elismerő dokumentumot adott át Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének, Juráskó Róbertnek a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) megrendezett nyúlágazati konferencián – tájékoztatta az agrártárca szombaton az MTI-t.
A közlemény szerint a nyúlágazatban évek óta kiemelkedő tevékenységet végző szervezet teljesítette az uniós, illetve hazai jogszabályokban előírt feltételeket, olyan szervezettséget és képviseleti szintet ért el, amely alkalmassá tette a miniszteri elismerés elnyerésére. Ezzel a döntéssel már kilenc ágazati szakmaközi szervezet működik Magyarországon.
A szakmaközi szervezeti forma egy alulról felépülő, önszabályozó szakmai szerveződési modell, amely egy ágazat összes szereplőjének – termelő, feldolgozó, kereskedő – érdekeit igyekszik összehangolni.
A közlemény idézi az államtitkárt, aki a konferencián elmondta: állategészségügyi támogatások révén 465 millió forinttal, tenyészállat-beállítási támogatások révén pedig 100 millió forintos kerettel segítik a nyúlágazatot.
Hozzátette, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) is kiemelt figyelmet fordít az állattartó gazdaságok versenyképességének javítására; tizenegy, az állattenyésztési ágazat szereplőit közvetlenül támogató felhívás jelent meg az elmúlt években. A pályázati konstrukciók csaknem 210 milliárd forintos támogatást biztosítanak a kedvezményezetteknek.
A hazai fogyasztásösztönzés érdekében a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és az Agrármarketing Centrum idén is szervezett fogyasztásösztönző kampányt. A promóciós kampányok eredményesnek bizonyultak, az áruházakban mintegy 6 százalékkal nőtt az előcsomagolt nyúlhús forgalma, egyre többen fedezik fel a kiváló minőségű magyar húsfélét – közölte az agrártárca. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Idén sem lesz hiány hazai sütőtökből
Már megjelent a boltokban a magyar sütőtök, az egészséges őszi…
Tovább olvasom >Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé egy magyar fejlesztés
Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit…
Tovább olvasom >További cikkeink
Paradigmaváltás küszöbén az élelmezésben – A Lánchíd Klub szeptemberi ülésének vendége volt: Szöllősi Réka élelmiszer-politikai szakértő
Hátrányból indulunk! Egy globális paradigmaváltás küszöbén állunk! 2030-ig a G20…
Tovább olvasom >BMI: Mélyülő zsugorodás októberben
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 47,6.…
Tovább olvasom >GKI: Versenyképességi reformok szükségessége az EU-ban és Magyarország szerepe a változásokban
Az Európai Uniónak jelentős reformokra van szüksége a Draghi jelentés…
Tovább olvasom >