Szakmai és adózási kérdésekről tárgyalt a NAV a vendéglátó ágazat képviselőivel
A lehetséges együttműködési formákról és a vendéglátókat érintő adózási kérdésekről egyeztettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a vendéglátó ágazat meghatározó képviselői február közepén.
Az ágazat és a NAV képviselői kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a vendéglátók napi tevékenységét érintő problémákat, egyúttal konkrét megoldási javaslatokat fogalmaztak meg.
A vendéglátóhelyeken a pénzügyőrök jövedéki és egyéb ellenőrzései, a zártkörű rendezvényeken való jövedéki termék értékesítés, valamint a sérült zárjegyekkel kapcsolatos ellenőrzési gyakorlat egységesítése is szóba került. A témák között szerepeltek a munkaerő-kölcsönzés bejelentései, illetve a kapcsolódó informatikai megoldások is.
A felszolgálási díjhoz kapcsolódó járulékfizetés egyértelműsítésére a NAV állásfoglalást küldött az érdekeltek részére.
A számos szakmai témát felölelő program megfelelő lehetőséget biztosított arra, hogy a vendéglátói ágazat tagjai közvetlen és hiteles információt kapjanak egy-egy jogszabályi kötelezettség mögött álló, egyúttal az ő érdekeik védelmét is szolgáló hatósági intézkedés vagy rendelkezés okairól és céljairól.
A kezdeményezés előzménye, és egyben sikeres együttműködés alapja az MVI és a NAV között 2019-ben kötött megállapodás. A két szervezet együttműködik az adó- és közterhekkel, a hatósági ellenőrzésekkel kapcsolatos, valamint a jogszabályi feladatok végrehajtásában.
Hasonló találkozókat tervez a jövőben is a NAV és a vendéglátó szakma. A jogkövető adózók segítése, a legális kereskedelem megerősítése érdekében elengedhetetlenek ezek az egyeztetések.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >Szállodák a fenntarthatóságért
Becslések szerint a kereskedelemben keletkező élelmiszer-pazarlás 10%-áért a szállodák felelősek…
Tovább olvasom >