Szakértők: Lassan, de biztosan elidegenedünk az ételtől
Hetvenhat perc naponta – ennyi időt töltöttek a nők a konyhában a szocializmus idején és a kétezres évek elején is. A főzésre fordított idő azóta sem csökken, ugyanakkor a fiatalabb generáció egyre inkább elidegenedik az ételtől – derül ki a Partizán Az Ínség Zavara című műsorából. A rendhagyó gasztroshowban szakértők és négy különböző hátterű és felfogású séf arra keresi a választ, hogy miért kopik ki a főzés tudománya a mai világunkból.
A KSH adatai szerint alig változott a főzésre fordított idő a rendszerváltástól a 2010-es évekig. Míg 1987-ben a magyar férfiak 9, a nők pedig 76 percet szorgoskodtak a konyhában, addig 2000-ben a férfiak 11, a nők pedig 76 percet töltöttek ételkészítéssel. A tendencia nem változott 2010-re sem, akkor a férfiak napi 18, a nők pedig napi 79 percet fordítottak főzésre.
„Hiába töltünk naponta közel másfél órát a konyhában, egyre jobban elidegenedünk az ételtől. Elfelejtjük a főzés tudományát, technikáit és közösségformáló szerepét, amit így a következő generációnak sem tudunk átadni. Kevesen látják már például az anyjukat tésztát gyúrni”
– mondta el Saly Noémi kultúrtörténész, Az Ínség Zavara egyik szakértője.
A folyamat nem most kezdődött: a szocializmusban a nőknek a munka mellett nem maradt idejük a főzésre, így divattá vált, hogy konzervekből, mirelit áruból ütötték össze a vacsorát. Időközben a készételek még jobban elterjedtek, így a tartósítás, a spórolás, a maradékok észszerű felhasználása már nem volt olyan fontos, és ma sem az.
„Az étel egy kidobható fogyasztási cikk – sokkal könnyebben megszabadulunk attól, amit készen veszünk, mint amit mi készítünk”
– tette hozzá a szakértő.
A gasztroműsorban elhangzik: a férfiak körében kezd trendivé válni az otthoni főzés.
„A pandémia idején készült kutatások azt is megmutatták, hogy a home office-ban dolgozó – tehát többségében jól kereső – férfiak nagy arányban kezdték el kivenni részüket a házimunkából, mint azelőtt”
– mondta el Pap Szilárd István, a Partizán szakértője.
Ettől függetlenül a nagyobb munka továbbra is a nőkre hárul. Egy – a járvány hatásait vizsgáló kutatás – kimutatta, hogy a karantén időszakban is lényegesen több időt töltöttek a nők gondoskodó munkával, mint a férfiak. Különösen igaz volt ez a magasan iskolázott, városi és kisgyerekes nőkre.
Az Ínség Zavara különleges gasztroshow négy séf és szakértők bevonásával, a főzésen keresztül olyan fontos társadalmi kérdéseket jár körbe, mint az élelmiszerárak robbanása, a fenntarthatóság, az egészséges táplálkozás vagy éppen a családtagok konyhában eltöltött ideje. A negyedik rész március 10-én este kerül fel a Partizán YouTube csatornájára és így a sorozat összes epizódja elérhetővé válik.
Kapcsolódó cikkeink
KSH: januárban az ipari termelés 3,9 százalékkal mérséklődött
2025 januárjában az ipari termelés volumene 3,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >Emelkedett az import saláták ára
A KSH adatai szerint Magyarország fejessaláta-behozatala 4 százalékkal (1,05 ezer…
Tovább olvasom >KSH: februárban a fogyasztói árak átlagosan 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat
2025. februárban a fogyasztói árak átlagosan 5,6 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Online is megugrott az élelmiszer-vásárlás karácsony előtt
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >