Svédasztal az iskolákban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 10. 01. 15:04
🎧 Hallgasd a cikket:

Az iskolai étkeztetésben egyre nagyobb teret nyer a svédasztalos, más néven önkiszolgáló menzarendszer, amely egyszerre biztosít rugalmasságot és oktatási lehetőséget a gyerekek számára. Előnye, hogy mindenki saját ízlésének megfelelően állíthatja össze az ételét, így csökkenhet az ételpazarlás, miközben a diákok megtanulhatják a tudatos táplálkozás és az élelmiszer-biztonság alapjait.

A cikk a Trade magazin 2025/10. lapszámában olvasható.

A rendszer bevezetése azonban alapos tervezést kíván – ad tanácsokat weboldalán a Nébih: szükséges a megfelelő higiéniai környezet, a korszerű hűtő- és melegen tartó berendezések, a védőplexik alkalmazása, valamint az eszközök rendszeres cseréje. Fontos a gördülékeny szervezés is, például az időkeretek és csoportbeosztások tudatos kialakítása. A siker kulcsa a konyhai dolgozók, pedagógusok, szülők és gyerekek folyamatos tájékoztatása és együttműködése. A szabadszedéses menza nemcsak étkezési forma, de tanulási folyamat is, amely a gyermekeket felelősebb döntésekre ösztönzi.

Kapcsolódó cikkeink