Svéd győztest avattak a sommelier világbajnokságon
A svéd származású Jon Arvid Rosengrent nevezték meg győztesnek az argentínai Mendozában megrendezett 2016-os sommelier világbajnokságon.
„Hát ez váratlan volt! Nagyon kemény döntő van mögöttünk; nem hittem, hogy győzni fogok” – mondta a borok és ételek párosításának 31 éves mestere a négynapos verseny keddi döntője után.
A világbajnokságon 58 ország 61 versenyzője mérte össze a tudását. A svéd bajnok a francia David Biraud-val és a francia származású, de a megmérettetésen Írország színeiben induló Julie Dupouy-jal csapott össze a döntőben – írta a The Local című svéd hírportál.
Rosengren már a világbajnoki cím elnyerése előtt is lenyűgöző díjgyűjteménnyel rendelkezett: 2013-ban Európa, 2009-ben Skandinávia, 2010-ben és 2011-ben szülőhazája legjobb borpohárnoka volt.
Az 500 fős közönség előtt megrendezett fináléban a versenyzők borkóstolásban, felszolgálásban, a borgyártással, a szőlőtermeléssel és a gasztronómiával kapcsolatos ismereteiket tesztelő kvízben mérték össze a tudásukat.
A Svédország déli részén született és nevelkedett Rosengren „főhadiszállása” jelenleg a New York-i SoHóban működő Charlie Bird nevű divatos étteremben van.
A sommelier világbajnoki cím elnyerése újabb lendületet ad a feltörekvő svéd gasztronómiának és bortermelésnek. Az ország a közelmúltban ünnepelhette a Stockholmon kívüli első két Michelin-csillagos éttermét, Magnus Nilsson jóvoltából, aki a Jämtland tartománybeli Fäviken étterem séfje. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Az AI segítségével csökkenti az élelmiszerpazarlást a Carrefour Argentínában
A Carrefour Argentina mind a 640 áruházában bevezette a Wasteless…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >