Svéd győztest avattak a sommelier világbajnokságon
A svéd származású Jon Arvid Rosengrent nevezték meg győztesnek az argentínai Mendozában megrendezett 2016-os sommelier világbajnokságon.
„Hát ez váratlan volt! Nagyon kemény döntő van mögöttünk; nem hittem, hogy győzni fogok” – mondta a borok és ételek párosításának 31 éves mestere a négynapos verseny keddi döntője után.
A világbajnokságon 58 ország 61 versenyzője mérte össze a tudását. A svéd bajnok a francia David Biraud-val és a francia származású, de a megmérettetésen Írország színeiben induló Julie Dupouy-jal csapott össze a döntőben – írta a The Local című svéd hírportál.
Rosengren már a világbajnoki cím elnyerése előtt is lenyűgöző díjgyűjteménnyel rendelkezett: 2013-ban Európa, 2009-ben Skandinávia, 2010-ben és 2011-ben szülőhazája legjobb borpohárnoka volt.
Az 500 fős közönség előtt megrendezett fináléban a versenyzők borkóstolásban, felszolgálásban, a borgyártással, a szőlőtermeléssel és a gasztronómiával kapcsolatos ismereteiket tesztelő kvízben mérték össze a tudásukat.
A Svédország déli részén született és nevelkedett Rosengren „főhadiszállása” jelenleg a New York-i SoHóban működő Charlie Bird nevű divatos étteremben van.
A sommelier világbajnoki cím elnyerése újabb lendületet ad a feltörekvő svéd gasztronómiának és bortermelésnek. Az ország a közelmúltban ünnepelhette a Stockholmon kívüli első két Michelin-csillagos éttermét, Magnus Nilsson jóvoltából, aki a Jämtland tartománybeli Fäviken étterem séfje. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Elindult a 10. Olasz Gasztronómiai Világhét – az olasz ízek, kultúra és innováció ünnepe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >10 éves a MOL Fresh Corner – az olimpiai bajnoktól a Tankcsapdáig mindenki az ország legkedveltebb hot-dogját ünnepli
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A palócleves nem palóc – így született meg a magyar gasztronómia egyik ikonikus étele
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Elindult a 10. Olasz Gasztronómiai Világhét – az olasz ízek, kultúra és innováció ünnepe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Fröccsenésmentes piszoár
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A disznótoros filozófiája – A nap képe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >



