Svéd győztest avattak a sommelier világbajnokságon
A svéd származású Jon Arvid Rosengrent nevezték meg győztesnek az argentínai Mendozában megrendezett 2016-os sommelier világbajnokságon.
„Hát ez váratlan volt! Nagyon kemény döntő van mögöttünk; nem hittem, hogy győzni fogok” – mondta a borok és ételek párosításának 31 éves mestere a négynapos verseny keddi döntője után.
A világbajnokságon 58 ország 61 versenyzője mérte össze a tudását. A svéd bajnok a francia David Biraud-val és a francia származású, de a megmérettetésen Írország színeiben induló Julie Dupouy-jal csapott össze a döntőben – írta a The Local című svéd hírportál.
Rosengren már a világbajnoki cím elnyerése előtt is lenyűgöző díjgyűjteménnyel rendelkezett: 2013-ban Európa, 2009-ben Skandinávia, 2010-ben és 2011-ben szülőhazája legjobb borpohárnoka volt.
Az 500 fős közönség előtt megrendezett fináléban a versenyzők borkóstolásban, felszolgálásban, a borgyártással, a szőlőtermeléssel és a gasztronómiával kapcsolatos ismereteiket tesztelő kvízben mérték össze a tudásukat.
A Svédország déli részén született és nevelkedett Rosengren „főhadiszállása” jelenleg a New York-i SoHóban működő Charlie Bird nevű divatos étteremben van.
A sommelier világbajnoki cím elnyerése újabb lendületet ad a feltörekvő svéd gasztronómiának és bortermelésnek. Az ország a közelmúltban ünnepelhette a Stockholmon kívüli első két Michelin-csillagos éttermét, Magnus Nilsson jóvoltából, aki a Jämtland tartománybeli Fäviken étterem séfje. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Csütörtökön kezdődik a 13. Avasi Borangolás Miskolcon
Idén is megrendezik az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol a belváros…
Tovább olvasom >Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >További cikkeink
A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >Tiszta fejjel
A nagyvilágban szinte minden, a témára vonatkozó felmérés és elemzés,…
Tovább olvasom >