Suppan Gergely: az árrésstoppal eddig átlagosan 16 százalékkal csökkentek az árak
Az első napok adatai alapján az árrésstop bevezetésével az átlagos árcsökkenés mértéke elérte a 16 százalékot, végeredményben várhatóan ennél is nagyobb lesz a csökkenés – mondta Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.
Hozzátette: óriásit zuhant a tejtermékek ára az árréstopnak köszönhetően, nagyjából felére csökkent, és egyes esetekben a 60 százalékot is meghaladta a csökkenés. Jelentős csökkenés volt néhány feldolgozott hústerméknél is. A hétfőtől bevezetett profitplafonban 30 termékkör több mint ezer terméke érintett. Az árak csökkenését 760 termék esetében figyelték meg – jegyezte meg.
Jelezte: a hatóságok a kezdetektől szigorúan ellenőrzik az árak alakulását, az árrésstop betartását a boltokban, május 31-ig. Amennyiben ezek az árszintek megmaradnak, nincsen szükség további lépésekre – vélekedett Suppan Gergely.
„Egyértelműen lefelé fogja húzni az inflációt” – fogalmazott, hozzátéve: a háztartások „inflációs érzetét” döntően az élelmiszerárak határozzák meg, amennyiben visszaesés következik be, ez az inflációs érzetet is jelentősen csökkentheti, javítja a fogyasztói hangulatot, támogatja a fogyasztást. Az árrésstop önmagában akár közel egy százalékponttal csökkentheti az inflációt, ugyanakkor kedvező hatása lesz az üzemanyagárak csökkenésének is – mondta.
Kitért arra, hogy a német parlamentnek az adósságfék eltörléséről szóló intézkedésének lesznek közvetlen kedvező hatásai, mivel Németország fontos exportpartnere Magyarországnak, a német gazdaság „felpörgése” a magyar gazdaság újraélénküléséhez is hozzájárul.
Kapcsolódó cikkeink
NGM: a kormány üdvözli, hogy a kereskedelmi bankok is részt vesznek az áremelések elleni küzdelemben
A kormány üdvözli, hogy a kereskedelmi bankok önkéntes alapon vállalják…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: az árrésstop hatására számos élelmiszernél az árak csökkenése elérte akár a 40-50 százalékot is
Számos élelmiszernél az árak csökkenése elérte akár a 40-50 százalékot…
Tovább olvasom >Miért lett olcsóbb a laktózmentes tej? – árrésstop, rejtett haszonkulcsok és a „mentes” termékek trükkje
Meglepő eredményre jutott egy friss árösszehasonlítás: a kormány által bevezetett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >Linamar és Gallicoop vezeti továbbra is a Békés vármegyei TOP100 vállalati listát
Továbbra is a Linamar Hungary Zrt. és a Gallicoop Zrt.…
Tovább olvasom >