Kampány indult a burgonyatermelők és felhalmozódott készleteik megmentésére Belgiumban
A turizmus koronavírus-járvány okozta leállása, a sütödék ideiglenes bezárása, valamint az export visszaesése miatt felhalmozódott mintegy 750 ezer tonna burgonya és a termelők megmentése érdekében az ország szimbólumának számító sültkrumpli fogyasztását serkentő kampányt indítottak helyi civil szervezetek Belgiumban – közölte a belga sajtó.
A burgonya jelentős többletéhez a nemzeti eledelnek számító szalmakrumpli-kereslet visszaesése vezetett, amelyet a belga kormány által március közepén elrendelt, éttermek, bárok és kifőzdék bezárásával járó rendkívüli intézkedések okoztak.
Belgiumban mintegy 5,3 millió tonna burgonyát termelnek évente. A sültkrumplinak szánt fagyasztott burgonya a teljes belga burgonyafeldolgozás 75 százalékát teszi ki. Az iparág fennmaradó 25 százalékának – amely magában foglalja a friss burgonyát, és az olyan feldolgozott burgonyatermékeket, mint az ízesített burgonyaszirmok – értékesítése emelkedést mutatott a részleges kijárási tilalommal járó több mint két hónapig tartó időszak alatt. Ezt a gyakoribb otthoni főzés és a „nassolás” eredményezte – írták.
Az élelmiszerpazarlás ellen az áruházakkal közösen hétfőn indított kezdeményezés szervezői kampányukban arra szólították fel Belgium lakosságát, hogy hetente legalább kétszer fogyasszanak sültkrumplit.
Szakértők szerint a felhalmozott burgonya egy részét mások mellett az élelmiszerhiányban szenvedő afrikai országoknak szállíthatják, a feldolgozhatatlan készleteket pedig állati takarmányként, vagy bioüzemanyagként hasznosíthatják. Ezek a felhasználási módok azonban tetemes költségekkel járnak, és jelentős bevételkiesést jelentenek az ágazat számára – írták.
A holland sajtó korábbi beszámolója szerint Belgium északi szomszédjának krumplitermelői hasonló problémával néznek szembe. A beszámolók szerint Hollandiában a tavalyról megmaradt készleteket is számolva több millió kilogramm burgonya van raktáron, vagy fagyasztott formában a hűtőházakban. A termelők 18 eurocent (mintegy 64 forint) helyett kilónként legfeljebb mintegy 0,01 eurocentet (mintegy 4 forint) remélhetnek termékükért.
Hollandiában évente mintegy 4 millió tonna étkezési burgonyát termelnek, ennek negyedét exportálják. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nők étterme
Különleges kampánnyal hívja fel a figyelmet a női vállalkozók szerepére…
Tovább olvasom >A fenntartható jövőért kampányol a SPAR Szlovéniában
„Ami körbejár, az összeköt” címmel indított új kampányt a SPAR…
Tovább olvasom >80 új üzletet nyitna a Lidl Belgiumban 2038-ig
Nagyszabású terjeszkedést tervez az országban jelenleg 302 üzletet működtető Lidl…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >Az Innovációk napján átadtuk az „Inno d’Or – Év innovációja 2025” díjakat
Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Trade magazin által életre…
Tovább olvasom >