Szigorodó ellenőrzési rendszerek a minőségbiztosításban
A hazai minőségbiztosítási piac alakulásában az FMCG-szektorban továbbra is meghatározó szerepe van a kereskedelmi láncok és a nemzetközi piacok elvárásainak. Az összeállításunkban megszólaló vállalatok arról számolnak be, hogy az elmúlt években megkezdődött változások tovább folytatódnak, jelentős kihívások elé állítva a piac szereplőit.
Az SGS Hungária Kft. szakemberei szerint szinte minden iparágban növekszik a hatékony és iparágspecifikus minőségi rendszerek működtetésének kényszere.
– Egyre gyakoribb, hogy a minőségbiztosítási rendszer kiépítését maga a tulajdonos kezdeményezi, mert egy ilyen átszervezés és a minőség előtérbe helyezése segíthet javítani a piaci pozíción, és természetesen a jövedelmezőségen is – mondja Bóza Balázs, az SGS Hungária Kft. CRS üzletágvezetője.
Bóza Balázs
üzletágvezető
SGS Hungária
A WESSLING Hungary Kft.-nél a szolgáltatások zömében laboratóriumi vizsgálatokból és mérnöki irodai tevékenységből állnak, ezért úgy vélik, hogy a szakmailag jól felkészült, független, akkreditált laboratóriumok hatékonyan támogathatják a piaci szereplők sikeres tevékenységét.
– Ehhez természetesen arra van szükség, hogy az érdekelt szervezetek a tőlük elvárható módon szigorú önellenőrzési rendszereket működtessenek (mikrobiológiai, kémiai, fizikai, érzékszervi vizsgálatokhoz szükséges mintavételek stb. megrendelése) – avat be dr. Szigeti Tamás János, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója.
A Bureau Veritas Magyarország Kft.-nél azon a véleményen vannak, hogy a minőségszemlélet a nemzetközi vállalatok jelenlétének köszönhetően évek óta erősödik, de a megbízhatóságra és kiválóságra való törekvés külső elvárások híján mégsem jellemző. Az élelmiszer-előállítók számára a minőségbiztosítás és annak tanúsítása elengedhetetlen, feltétele a nagy kereskedelmi láncokhoz való bejutásnak.
Laczkó György
szenior üzletfejlesztő
Bureau Veritas Magyarország
– A kereskedelmi vállalkozások esetén kisebb a piaci nyomás, az erőforrásokat érthető módon akkor érdemes a minőségbiztosítási rendszer fejlesztésére, tanúsíttatására fordítani, ha ez kézzelfogható piaci előnyt, illetve EU-s vagy állami forrásokhoz való hozzájutást tesz lehetővé.Még ekkor is fontos kérdés, hogy az így megszerzett üzlet révén kigazdálkodható-e a rendszer kiépítéséhez és fenntartásához szükséges erőforrás-szükséglet – állapítja meg Laczkó György, a Bureau Veritas Magyarország Kft. szenior üzletfejlesztője.
Az élelmiszer-kereskedőknek a növekvő munkaerőhiány miatt egyre nagyobb terhet jelent az élelmiszer nyomon követése, az allergének nyilvántartása. Jelenleg a nyomon követést az üzletekben, papír alapon oldják meg. A Bizerba úgy gondolja, hogy 2017-ben az adatok digitalizációjának mai szintjén nem ez a megfelelő megoldás. Ezért a vállalat a jelenlegi papír alapú megoldás helyett elektronikus, a mérlegeken futtatható, a nyomon követés adatait digitálisan tárolni képes megoldást kínál.
– Ezzel a módszerrel a kereskedők időt takaríthatnak meg, továbbá biztosak lehetnek benne, hogy az adatok nem vesznek el, nem rongálódnak meg, és így minden esetben eleget tudnak tenni a törvényi követelményeknek – fejti ki Tóth Pál, a Bizerba Mérleg Hungária Kft.értékesítési vezetője.
Jelentős változások előtt áll a szektor
Laczkó György arra hívja fel a figyelmet, hogy a minőségirányítási és a környezetirányítási szabványváltás kifejezetten aktuális. 2018. szeptember 15-ig kevesebb, mint egy év áll rendelkezésre a tanúsítások új ISO 9001:2015 és ISO 14001:2015 szabványok szerint való átállítására. A Nemzetközi Akkreditálási Fórum legfrissebb döntése értelmében pedig 2018. március 15-től már csak az új szabványok szerint végezhető minőség- és környezetirányítási audit. Hozzáteszi: az élelmiszeripari termék- és rendszertanúsításokban szintén mozgolódás tapasztalható: az új FSSC 22000 szabvány már megjelent, alkalmazása 2018. január 1-jétől kötelező, a BRC és az IFS élelmiszer-biztonsági szabvány új verziója 2018 második felében várható.
– Mérettől és tevékenységtől függetlenül tavaly áprilisban minden szervezetre vonatkozó adatvédelmi kötelezettség jelent meg EU GDPR (General Data Protection Regulation) néven. Az EU állampolgárai személyi adatainak védelmét biztosító szabályok alkalmazása minden szervezet számára kötelező 2018. május 25-től. Az EU Bizottsága folyamatosan dolgozik az EU területén érvényesíthető élelmiszerlánc- és környezetbiztonsági előírások finomításán. Ahogyan a vizsgáló technikák fejlődnek (egyre szelektívebb és érzékenyebb műszerek, módszerek kerülnek forgalomba), mind több és több nem kívánt szennyező vagy fertőző anyag jelenlétének vizsgálatára van és lesz szükség – tudjuk meg dr. Szigeti Tamás Jánostól.
Bóza Balázs elmondása szerint az élelmiszeripar tekintetében az utóbbi időben több élelmiszerkönyvi változás is volt, amelyek a termékek összetételére vonatkozóan fogalmaznak meg új követelményrendszert. Nagy változás továbbá, hogy 2018. január 1-jétől hatályba lép az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. (V. 30.) FM-rendelet, amely az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódóan az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomon követéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatosan fogalmaz meg új, most már kötelezően alkalmazandó követelményeket.
Sokasodó egyedi fogyasztói igények
A minőségbiztosítás legfontosabb elemei a beszállítók minősítése, illetve a beszállított alapanyagok és késztermékek rendszeres ellenőrzése. Ezeken a területeken a piaci mozgásoknak és történéseknek megfelelően folyamatosan merülnek fel újabb és újabb igények.
– Az élelmiszer-biztonsági elvárások mellett erősödnek az egyedi fogyasztói igényekre fókuszáló elvárások, mint például az allergénmenedzsment, vallási követelmények (Halal, Koscher), fenntarthatósági szabványok (UTZ, RSPO), illetve a vevők által támasztott etikai követelményeknek való megfelelés is egyre inkább előtérbe kerül – fejti ki az SGS Hungária Kft. CRS üzletágvezetője.
Dr. Szigeti Tamás János szerint a legfontosabb elvárások a gyorsaság, a hitelesség és az elfogadható árszínvonal. A laboratóriumi szolgáltatások akkreditált státusz nélkül alig érvényesülnek a piacon. A gyártásban az ISO, IFS, BRC, a laboratóriumi munkában az MSZ ISO/IEC 17025:2005 sz. szabvány szerinti akkreditált státusz megléte alapkövetelmény.
Mindemellett sokat számít az ügyfélorientált, rugalmas hozzáállás, a megfelelő tájékoztatás, a szaktanácsadás, a jogi segítség és a komplex ügyintézés is.
– Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete alapján megjelent EU GDPR szabály hatással lehet a tanúsítási szolgáltatások piacára, mert a rendelet ösztönzi az adatvédelmi tanúsítási mechanizmusok kialakítását, igénybevételét – fűzi hozzá Laczkó György.
Kiemelt ügy az eredetiségigazolás
Az SGS Hungária Kft. szolgáltatásai közül továbbra is igen népszerűek a GFSI tanúsítások (IFS, BRC, FSSC stb.), az integrált tanúsítási megoldásaik és az oktatások.
– Az élelmiszer-hamisítás a második legnagyobb illegális üzlet a kábítószer-kereskedelem után az EU-ban. Az SGS kiemelt ügyként kezeli az élelmiszer-hamisítással, az eredetiségigazolással, a nyomon követéssel és a biztonsággal összefüggő területeket, hiszen az alkalmazott minőségirányítási és élelmiszer-biztonsági rendszerek hozzájárulnak a minőségi élelmiszerek előállításához. Az élelmiszerek biztonságossága és minősége viszont kizárólag auditokkal és laboratóriumi vizsgálatokkal mérhető egzakt módon. Ennek megfelelően törekszünk az új vizsgálati módszerek és tanúsítási rendszerek bevezetésére – emeli ki Bóza Balázs.
Középpontban az ügyfél igényei
A WESSLING Hungary Kft. laboratóriuma az FMCG-területen számos új szolgáltatással jelentkezik például a dioxinok, az akrilamid, a peszticidmaradékok vizsgálata vagy az akkreditált mintavétel és szállítás, szaktanácsadás terén.
– Az FMCG-termékek minőségét illetően rendszeresen szervezünk szakmai napokat, szemináriumokat, konferenciákat, többek között az egyik legfontosabb élelmiszer-biztonsági konferenciát, a Hungalimentáriát is. Folyamatosan fejlesztjük szolgáltatási listánkat, rendkívül fontos számunkra az ügyfélközpontúság, az udvarias, baráti hangú ügyintézés és vevőszolgálat – hangsúlyozza dr. Szigeti Tamás János.
Bővülő szolgáltatási paletta
A Bureau Veritas Magyarország Kft. szabvány- és szabványváltozásokat ismertető tanfolyamai, továbbá a szabványokhoz kapcsolódó belső és vezető auditorképzései segítséget nyújtanak az új szabványkövetelményeknek megfelelő átállási folyamatban. A Bureau Veritas Certification kidolgozta az EU GDPR-követelmények megfeleléséhez alkalmas szabványt, az ehhez kapcsolódó tanúsítási szolgáltatás 2018-ban akkreditált formában is elérhető lesz a Bureau Veritas szolgáltatási palettáján.
– Vállalatunk portfóliójának meghatározó részét képezik az élelmiszeripari termék- és rendszertanúsítások (IFS, BRC, ISO 22000, FSSC 22000, GMP+, HACCP), valamint mezőgazdasági szolgáltatások. Változatlanul érdeklődésre tarthatnak számot a megszokott minőség- és környezetirányítási auditok, nő a munkahelyi egészség és biztonság megőrzésével kapcsolatos ellenőrzések iránti kereslet is – jelzi Laczkó György.
Budai Klára
Kapcsolódó cikkeink
Biztosított a minőség
A minőségbiztosítási elvárások egyre szigorúbbá válnak, aminek köszönhetően egyre biztonságosabb…
Tovább olvasom >Hullámzó eredmények, tornyosuló elvárások
Az ásványvíz-, gyümölcslé- és üdítőital-ágazat évente mintegy 300 milliárd forint…
Tovább olvasom >Mindegy, hogy szénsavas, vagy mentes, a magyar ásványvizek garantáltan jó minőségűek
Szerencsés helyzetben vannak a magyar fogyasztók, hazánk ugyanis ásványvíz-nagyhatalomnak számít,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >