Stratégiai megállapodást kötött az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) között létrejött partnerségi megállapodás aláírását követően, hétfőn Budapesten.
A miniszter a szaktárca közleménye szerint az aláírást követően emlékeztetett, hogy a köztestület mintegy 400 ezer taggal rendelkezik, munkáját pedig elismerés övezi a gazdák és a gazdálkodó szervezetek körében.
Az együttműködés elsősorban a kormányzati munka hatékonyságának növelését célozza, hiszen közös ügy a magyar agrárium versenyképességének, a hazai élelmiszeripar eredményességének növelése. A megállapodás spektruma az agrárfejlesztéstől, az agrárképzésen és agrárszakképzésen, a hal- és vadgazdálkodáson és az élelmiszeriparon át, a termőföldvédelemig, a természetvédelemig terjed – ismertette.
Nagy István a közlemény szerint elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság az Európai Unió (EU) egyik leggyorsabban fejlődő agráriuma, amely pozitívumait, például a beruházások számának emelkedését, mindenki tapasztalhatja.
Megemlítette, hogy a fejlődés fenntartása érdekében, 2020-at követően, egy erős, megfelelő pénzügyi forrásokkal rendelkező Közös Agrárpolitikában hisz, és hangsúlyozta, hogy csak közös erővel lehet hozzájárulni a magyar agrárium és élelmiszeripar eredményességének növeléséhez, a magyar minőségi élelmiszerek mind szélesebb körű megismertetéséhez.
Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta, hogy a kamara a tavaly tavasszal bemutatott, többéves programjavaslatában meghatározott célok elérése érdekében az eddigiekhez hasonlóan szoros együttműködésre törekszik a kormányzattal, különösen az agrártárcával. A programcsomagban felvázolt feladatok megvalósítása lépésről lépésre halad, de további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy jó válaszokat találjanak az agrárium előtt álló kihívásokra, és tovább tudják növelni a magyar agrár- és élelmiszergazdaság versenyképességét. Ehhez biztosít kereteket az szaktárcával kötött stratégiai partnerségi megállapodás – húzta alá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A nyúlhús piaca: nemzetközi trendek és hazai kihívások
A nyúlhús az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, hiszen alacsony zsírtartalommal, magas…
Tovább olvasom >A mentes termékek piacán indítana felmérést a NAK munkacsoportja
Komplex felmérést indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a mentes termékek…
Tovább olvasom >NAK- FruitVeB: nőtt a hajtatott zöldségtermesztés versenyképessége
Az elmúlt években a támogatási konstrukcióknak és a kedvező hitellehetőségnek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az árrés nagyon nem a profit, de akadnak rá nemzetközi példák is
A március 17-től élő árrésstop bevezetése nem volt teljesen váratlan,…
Tovább olvasom >Árrésstop Magyarországon: Kik az érintettek, és valóban indokolt a kormányzati beavatkozás?
A magyar kormány március 17-től – egyelőre május 31-ig –…
Tovább olvasom >Kilőtt Kína kiskereskedelmi forgalma az év első két hónapjában
Kína ipari termelése a decemberinél kisebb, de a várakozásokat meghaladó…
Tovább olvasom >