Stratégiai cél, hogy hazánk a burgonyatermesztés területén önellátóvá váljon
Az Agrárminisztérium kiemelten fontosnak tartja a hazai burgonyatermesztés megerősítését, a gazdálkodók támogatását és az önellátás elérését – jelentette ki Hubai Imre mezőgazdaságért felelős államtitkár a „Mindent a burgonyáról” című szakmai konferencián, pénteken.

(Fotó: Pixabay)
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által második alkalommal meghirdetett Burgonya Nemzetközi Napja kapcsán az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a burgonya jelentősége világszinten is egyre nő, hiszen a rizs és a búza után ez a zöldség a harmadik legfontosabb élelmiszer. Az agrártárca éppen ezért mindent megtesz azért, hogy hazánk a burgonyából önellátóvá váljon. Jelenleg a belföldi fogyasztás 28%-át importból fedezzük, emellett az export aránya mindössze 2%. A hazai termőterület 6-10 ezer hektár között mozog, ezeken a területeken évente mintegy 170-270 ezer tonna burgonya terem. A mezőgazdaságért felelős államtitkár aláhúzta: cél a fogyasztói igények egész éves kielégítése, a termésingadozások kiegyenlítése, a termelők számának növelése, valamint a hazai termés arányának emelése a boltok polcain.
Hubai Imre ismertette, hogy az Agrárminisztérium a Közös Agrárpolitika (KAP) eszközein keresztül számos támogatással segíti a gazdálkodókat
2021–2022-ben több mint 10 ezer mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás részesült összesen 1200 milliárd forintot meghaladó támogatásban. A kertészeti ágazat különösen kiemelt szerepet kapott: üvegházak, hűtőházak, post-harvest technológiák, gépbeszerzések és öntözési közösségek fejlesztése mind elérhetővé vált. Csak a „Kertészeti üzemek technológiai fejlesztésének támogatása” című 2024-es pályázati felhívásra 2106 kérelem érkezett több mint 40 milliárd forintértékben – sorolta.
A tárca kiemelt célja, hogy a hazai burgonya jó minőségben, elérhető áron kerüljön a fogyasztók asztalára
Ehhez logisztikai fejlesztésekre – különösen hűtő-tároló kapacitások bővítésére – és öntözésfejlesztésre is szükség van. De ugyan ilyen fontos a termelői együttműködések kialakítása is, ezek révén ugyanis a gazdálkodók meg tudják erősíteni alkupozíciójukat az élelmiszer ellátási láncban – tette hozzá.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Fokhagyma az európai piacokon: Miért nem garantál alacsony árakat a bőséges kínai termés?
Bár Kína idén kiemelkedő fokhagymatermést könyvelhet el, az európai fogyasztók…
Tovább olvasom >Elkészült az EU Riasztási és Együttműködési Hálózatának 2024-es összefoglalója
Az Európai Unió Riasztási és Együttműködési Hálózata (ACN) 2024-ben 9400-nál…
Tovább olvasom >Közel másfélszeresére nőtt a teljes tejpor értékesítési ára a nemzetközi piacon
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2025 áprilisában az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Alkotmányos jog lett a készpénz: minden kereskedőnek biztosítania kell a lehetőséget
Megjelent a Magyar Közlönyben az a jogszabály, amely a készpénzes…
Tovább olvasom >Omnichannel vagy semmi – Az e-commerce új iránya
„Mintegy 450 ezer magyar 2023-ban úgy vásárolt először a Temun,…
Tovább olvasom >Több a kérdés, mint a válasz: mit árulnak el valójában az Eurostat friss fogyasztási adatai Magyarországról?
Megjelentek az Eurostat 2024-es fogyasztási és gazdasági statisztikái, és ahogy…
Tovább olvasom >