Környezettudatos gyártásra van szükség
A kávét és péksüteményeket árusító Starbucks gyorsétteremlánc nemcsak a vendéglátásban törekszik piacvezető szerepre, a környezettudatos gyártást is fontosnak tartja. A közelmúltban bejelentette, hogy a lejárt szavatosságú élelmiszereket feldolgozva szolgáltatnának alapanyagot a növényi alapú termékeket gyártó cégeknek.
A hírt megszellőztető NY Daily News információi szerint a projektet a Hongkongi Egyetem vezetné, ahol egy új élelmiszerfinomítóval kísérleteznek. Ezzel a technológiával az ételmaradékok hasznos termékekké alakíthatók. A projektről a világ egyik legnagyobb tudományos találkozóján, az Amerikai Kémiai Társaság éves rendezvényén hangzott el egy előadás.
Az olajfinomítókhoz hasonlóan – amelyek a petróleumból készítenek benzint és más termékeket – a biofinomítók a gabonát, a cukrot és más, növényi alapú anyagot alakítanak át bioalapú üzemanyaggá. A nyers élelmiszerekből készített üzemanyag kényes témának számít: a környezetkutatással foglalkozó tudósok rövidlátó megoldásnak tartják, mivel egyszerre növeli az élelmiszerek árát és hiányát. Ha azonban újrahasznosított ételmaradékokból állítanak elő üzemanyagot és más fogyasztási cikkeket, az a hulladékfeldolgozást segíti, és csökkenti a gyártáshoz használt, máshol is felhasználható alapanyagok iránti igényt.
A hongkongi Starbucks éttermek évente ötezer tonna kávézaccot és el nem fogyasztott péksüteményt termelnek. A keletkezett hulladékot általában komposztálják, elégetik, vagy hulladéklerakóban tárolják.
A nyersanyagot hasznosító kutatócsoport a biofinomító működési elvét is elmagyarázta. A szerves anyagokhoz olyan gombákat kevernek, amik elősegítik a szénhidrát lebontását, és hozzájárulnak a cukor kiválasztásához. A keveréket ezután egy tartályban erjesztik, ahol a baktériumok a cukrot borostyánkősavvá alakítják. Ezt az anyagot számos iparágban használják: borostyánkősavat használnak a mosószerek gyártásához, a műanyag előállításához és a gyógyszergyártáshoz is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >A vásárlókkal együtt segít a Lidl
A Lidl Magyarország a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyi adománygyűjtő kampányához csatlakozott,…
Tovább olvasom >A brazil nap íze minden kortyban: új Single Origin kávét vezet be az OMV
Új taggal bővült az OMV kávékínálata: a VIVA Single Origin…
Tovább olvasom >