Stabilizálódott a termőterület nagysága a hazai dohányágazatban
Az ágazat szereplői bizakodással vetették bele magukat az idei munkába is, a tavaszi csapadék a termőterület nagy részén kezdetben jót tett a növényeknek, az ültetvényeket azonban a felhőszakadások, jégverések és a nyári aszály is igencsak megviselte. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége szerint bizakodásra ad okot, hogy végre megállt a termőterület csökkenése.
Optimista várakozásokkal készültek az idei szezonra a dohánytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók. A beültetett területek tavasszal kifejezetten kedvező képet mutattak, a palánták jól eredtek. A júniusi sok csapadéknak köszönhetően a növények ugyan jól éreztek magukat, ám a bőséges vízellátás miatt szerény gyökértömeget fejlesztettek, ezért a később hirtelen betörő forróság jobban megviselte az ültetvényeket. Egyes területek belvizessé váltak, ami szintén nem kedvezett az állománynak. Az aszály súlyosbodásával a növények növekedése megtorpant, és kényszerérés következett be. A gazdáknak szó szerint versenyt kellett futniuk az idővel, hisz ilyen körülmények között a termés minősége és mennyisége is napról napra gyengülhet.
A forró nyár nem csak a gyümölcsösökben hozta előre a szüretet, a dohány törése is hetekkel a szokásos időszak előtt kezdődött meg ebben az évben
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének körképe szerint a beszállított dohány átvételekor az látszik kirajzolódni, hogy az öntözetlen területeken lévő kultúrákat súlyosabban érintette a nyári forróság, mint az öntözött állományokat, így a kétfajta terület átlagaként egyelőre közepes termésátlagra számítanak a piaci szereplők. Ez a helyzet is jól mutatja, hogy nemcsak a dohányban, de más kultúrában sem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mekkora szerepet játszik az öntözés a stabilabb termelési körülmények megalapozásában. A dohány felvásárlása jelenleg is zajlik, a Virginiát várhatóan november végével bezárólag át tudják adni a termelők, aztán indulhat a Burley felvásárlás is decemberben.
A hosszú évek óta tartó területcsökkenés végre megállni és stabilizálódni látszik 2800 hektár körül, köszönhetően a gazdák kitartásának, a támogatások fenntartásának, és az átvételi árak növekedésének
A várakozások alapján a bázisjogosultságok frissítése is beváltja majd a reményeket, és az újrarendezést követően az aktív gazdálkodók kiszámítható körülmények között folytathatják a termelést. Az egyre szélsőségesebbé váló időjárási tendencia miatt abban kevésbé bízhatnak a termelők, hogy a következő években kiegyenlítettebb lesz az időjárás, főként a csapadék eloszlása. A megfelelő feltételek teljesülése estén abban lehet optimista az ágazat, hogy az aktív gazdálkodók továbbra is készek lesznek mindent megtenni a jó termésért, csakúgy, mint a szakirányítás, ahol a termelők képviselői, a felvásárlók, a kamara képviselői és az Agrárminisztérium munkatársai is szoros együttműködésben igyekeznek elérni, hogy ez a rendkívül összetartó termelői közösség továbbra is a lehetőségeket legjobban kihasználva részesülhessen a támogatási forrásokból.
MADOSZ – NAK
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Fontos csatát nyertünk a magyar elnökség vezetésével a mezőgazdasági tanács ülésén
Egy fontos csatát megnyertünk a magyar elnökség vezetésével a mezőgazdasági…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >