Speciális sókat vizsgált a Nébih
A speciális – így például a jódozott, a fluorozott, vagy a csökkentett nátrium-tartalmú – sókat is megvizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih); a vizsgálat eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás – közölte az élelmiszerbiztonsági hatóság csütörtökön az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint 32 esetben figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további 8 terméknél pedig összesen mintegy félmillió forint bírságot szabtak ki a szakemberek. Több tételt a kereskedelmi forgalomból is ki kellett vonni.
A hatóság többek között a jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú termékeket vizsgálta elsősorban laboratóriumi és érzékszervi paraméterek, jelölési előírások alapján.
A vizsgált termékek érzékszervi tulajdonságai, valamint víztartalma is megfelelt az előírásoknak. Leggyakoribb hibaként a tápértékjelölés elmaradása vagy hibás feltüntetése fordult elő. A korlátlan minőség-megőrzési idővel jelölt termékek közül kettő – a tételazonosító jelölés lehagyása miatt – nem volt nyomon követhető.
Ezeket a termékeket azonnali hatállyal kivonták a kereskedelmi forgalomból. Szintén eltiltotta a hatóság a kereskedelmi forgalmazástól azt a két tételt, amelyeknél elmulasztották jelölni azok ferro-cianid (csomósodást gátló) adalékanyag tartalmát.
A Nébih a – jelölés alapján – jódozott sók mindegyikénél elvégezte a jód-tartalom vizsgálatot. Négy terméknél a mért érték alacsonyabb volt a jelöltnél. A vizsgálat során az is kiderült, hogy két jódozott megnevezésű termék egyáltalán nem tartalmazott jódot, ezeket a gyártók saját hatáskörben kivonták a kereskedelmi forgalomból.
A hatóság figyelmeztetésben részesítette azoknak a termékeknek a gyártóit, amely termékek jelölésén olyan állítások szerepeltek, amelyek nem engedélyezettek, illetve azok valóságtartalmát nem tudták igazolni a vállalkozók, továbbá a só gyógyhatásaira utaltak – tartalmazza a tájékoztatás. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >Tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedelemből mikrobiológiai szennyeződés miatt
Franciaországból származó pasztőrözött tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedők…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >