Sós croissant-ok aranykora

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 12. 04. 21:47
🎧 Hallgasd a cikket:

Az utóbbi években az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő péksütemények, mint például a croissant, főként édes irányba fejlődtek – a virágos, gyümölcsös, színes kreációk uralták a kínálatot. A sós változatok hosszú ideig megmaradtak a klasszikus sonkás-sajtos „szinten”, ami gyorsan unalmassá válhat.

A cikk a Trade magazin 2025/12-2026.01. lapszámában olvasható.

Mára fordult a trend: New Yorkban a sós croissant-ok újra reflektorfénybe kerültek, és gasztronómiai élménnyé válnak. A péktermékek drágulását nemcsak az infláció okozza, hozzájárul a kínálat minőségének látványosan javulása is. A fánkjairól híres Korába például egyre többen a fűszeres sertéshúsos Pain Suisse miatt térnek be, míg a Radio Bakeryben a szezonális – gombával vagy paradicsommal – töltött sós wienerbrødok a kedvencek. A szakemberek szerint a nagy áttörést azonban a houstoni Shakkar steak frites croissant-ja hozta el: a klasszikus recept határai végleg kitágultak. A sós croissant-ok ma már lehetnek sajttal és rákhússal borítottak, ramen- vagy bacon-tojás töltelékkel készültek, sőt, akár egy komplett ételt is megidézhetnek.

Kapcsolódó cikkeink