Sörök és ételek összhangja

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 08. 27. 08:00

Nagyon elmúlt már az az idő, amikor a borokat a különféle fogásokkal párosították, a sört meg a pereccel és a virslivel. A mienknél nagyobb sörkultúrával rendelkező országokban jó néhány éve alkotnak ételeket a séfek a – sokszor csak számunkra – különleges sörökhöz, és nem ismeretlen a sör-sommelier intézménye sem.Minthogy azonban ez a „tudomány” jóval fiatalabb és kevésbé ismert, mint a bor és az ételek párosításáé, az amerikai www.greatbrewers.com internetes oldal (amely egyébként több mint 2100 féle sör legfontosabb adatait és tulajdonságait is tartalmazza) segítséget nyújt az érdeklődőknek. A virtuális sör-sommelier (így hívják ezt az aloldalt) használata nem okoz nehézséget az angolul gyérül tudóknak sem, mert jól érthető rendszerben, képekkel illusztrálva csoportosítja a különféle ételfajtákat és a hozzájuk illő söröket.
Az első oszlopból ki kell választani a keresett fogásra jellemző legfontosabb alapanyagot (húsfajták, hal, tészta, sajt, zöldségfélék stb.), majd arra klikkelve a második oszlopban megjelennek az erre az alapanyagra leginkább jellemző fogások. Az újabb választás már az ajánlott sörökhöz vezet. Persze a sörök közül nyilván nem mindegyik lesz egy magyar szakácsnak ismerős, de „rokonait” talán már itthon, vagy tőlünk nyugatra 250 kilométernél nem messzebb is meg lehet találni. A lényeg úgysem a szolgai másolás, hanem az ismerkedés a különféle ízek összhangjával.

Kapcsolódó cikkeink