Magazin: Sörkishatalom
Belga klasszikusok? Az újvilág egyre szaporodó csodái? Az egyre meggyőzőbb ázsiai kísérletek? Mindez már nem újdonság a sörínyencek számára. A felfedezendő újdonságok most Olaszországból érkez(hetné)nek hozzánk.
A kézműves sörök térhódítása új utat nyitott a gasztronómiában: a sokak által nem elég elegánsnak tartott italfajta a sörözők, pubok után egy ideje már nem mostohagyerek a fine dining-ban sem.
Alighanem ez is közrejátszott abban, hogy a nem éppen rendkívüli söreikről híres olaszok is foglalkoztatni kezdtek különleges fajták előállításával. Itália új kézműves sörei mintha eleve az éttermi asztalokra készülnének – helyi alapanyagok inspirálják készítésüket, és az értők szerint legalább olyan figyelmet érdemelnek, mint a legjobb borok. Készítőik olyan hozzávalókkal teszik komplexszé ízüket, mint például a kakukkfű, gesztenye és persze a szőlő. Ha úgy adódik, bátran használják a ginzenget, mirhát, kamutot meg sok mást – ahogy az egyik kis főzde tulajdonosa fogalmaz: a mi vállunkat nem nyomja komoly sörkultúra súlya, kísérletezhetünk bátran!
Ahogy képünkön is látszik, ezeknek a termékeknek a kiszerelése luxussörökhöz méltó. Fajtáik változatosak: stoutok, pale-ek, gyümölcssörök és egyebek. Külön erősségükként szokták említeni, hogy bár az átlagosnál jóval magasabb alkoholtartalmúak, mégsem annyira édeskések, mint például az amerikai csúcssörök.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Közülük választják ki az idei Év Bortermelőjét
Lezárult Az Év Bortermelője Magyarországon díj 2024-es jelölési szakasza. 850…
Tovább olvasom >Koponyák és démonok a kandallóban – A nap képe
Egy emberi koponya körvonalai a tűzben, üreges szemgödrökből ki-kitörő lángnyelvek…
Tovább olvasom >Több mint 300 szálláshellyel elindult a Visit Hungary téli kampánya
Elindult a Visit Hungary őszi-téli időszak belföldi forgalmát élénkítő országos…
Tovább olvasom >