Magazin: Sörkishatalom

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2012. 05. 07. 11:24

Belga klasszikusok? Az újvilág egyre szaporodó csodái? Az egyre meggyőzőbb ázsiai kísérletek? Mindez már nem újdonság a sörínyencek számára. A felfedezendő újdonságok most Olaszországból érkez(hetné)nek hozzánk.

A kézműves sörök térhódítása új utat nyitott a gasztronómiában: a sokak által nem elég elegánsnak tartott italfajta a sörözők, pubok után egy ideje már nem mostohagyerek a fine dining-ban sem.

Alighanem ez is közrejátszott abban, hogy a nem éppen rendkívüli söreikről híres olaszok is foglalkoztatni kezdtek különleges fajták előállításával. Itália új kézműves sörei mintha eleve az éttermi asztalokra készülnének – helyi alapanyagok inspirálják készítésüket, és az értők szerint legalább olyan figyelmet érdemelnek, mint a legjobb borok. Készítőik olyan hozzávalókkal teszik komplexszé ízüket, mint például a kakukkfű, gesztenye és persze a szőlő. Ha úgy adódik, bátran használják a ginzenget, mirhát, kamutot meg sok mást – ahogy az egyik kis főzde tulajdonosa fogalmaz: a mi vállunkat nem nyomja komoly sörkultúra súlya, kísérletezhetünk bátran!

Ahogy képünkön is látszik, ezeknek a termékeknek a kiszerelése luxussörökhöz méltó. Fajtáik változatosak: stoutok, pale-ek, gyümölcssörök és egyebek. Külön erősségükként szokták említeni, hogy bár az átlagosnál jóval magasabb alkoholtartalmúak, mégsem annyira édeskések, mint például az amerikai csúcssörök.

Kapcsolódó cikkeink