Az egyik legérdekesebb sörfőzde
Helyben főzött, eredeti ízű sör fogja várni rövidesen mindazokat, akik felgyalogolnak a cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) turisták által aránylag jól megközelíthető pontjára, a Snezkára, amelynek csúcsa a Cseh Köztársaság legmagasabb pontja.
A mintegy 1400 méteres magasságban – az 1602 méter magas Snezka-csúcs alatt – felépült Lucní bouda turistaház tulajdonosai közölték, hogy helyi sörfőzdét helyeztek üzembe a megújult menedékházban, amely a hagyományos Szent Lőrinc-napi (augusztus 10.) búcsú alkalmával már ontani is fogja az aranysárga nedűt.
A Lucní bouda három éve leégett, a helyi sörfőzde most az újjáépített turistaszálló része lett. A tulajdonosok szerint ez lesz Európa legmagasabban fekvő és működő sörfőzdéje. A sör a Parohác, azaz Felszarvazott nevet fogja viselni, világos és barna változat egyaránt lesz a kínálatban.
Bár sokan gondolják, de az új sör neve nem a pórul járt házasemberekre, hanem a Snezkán élő szarvasokra céloz. „A szarvas nagyon szép és elegáns állat, a Lucní bouda környékén legalább 150 él belőlük. Ez adta az ötletet, hogy Parohácnak nevezzük el sörünket” – nyilatkozta Klára Sovová, a menedékház tulajdonosa.
A sört pilseni mesterek fogják főzni, de a vizet tiszta helyi forrásból merítik. „Saját kutunk van, amelybe két forrásból folyik a víz. Az egyik forrás a határ cseh, míg a másik a határ lengyel oldalán van” – magyarázta Václav Blazek, a turistaház üzemeltetője.
Az elképzelések szerint évente mintegy 40 ezer liter sört főznek majd a Snezka csúcsa alatt, és az csak helyben lesz kapható. (Kokes János, az MTI )
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >