Sör mi több: párosan szép az ünnep
Káposztától édességig minden ünnepi fogáshoz társítható a sör. A sör-étel párosítás alapjai könnyen elsajátíthatóak. A Sör mi több sörgasztronómusa, Vásárhelyi István ünnepi ajánlót készített, amiből ihletet meríthetünk.
A hal, ami halászléként, rántott halként sok helyen csak ilyenkor kerül a magyar asztalokra. A világos láger száraz, elegáns ízei jól passzolnak a halászléhez, érdemes kipróbálni egy speciálisabb komlóval főzött lágert, ami a paprikás hallével izgalmas párt alkothat. A rántott halak fűszeres majonézes mártással és krumplipürével jól illenek még a frissítő, citrusos bajor típusú búzasörökhöz.
Angolszász szokás, de nálunk is egyre népszerűbb az ünnepi pulyka. A gesztenyés pulykasülthöz érdemes kipróbálni egy ízes belga apátsági barna sört, melynek a malátás, jellegzetes élesztős ízei kellemes harmóniát adnak a pulyka teltebb ízeihez és az édeskés gesztenyéhez. Pikánsabb fűszerezésű szárnyasokhoz kacsa, fácán, vagy csípősebb egzotikusabb ízesítésű pulykához pedig bátran merjünk egy extravagánsabb sört, egy komlóban gazdagabb, illatos, enyhén gyantás, kesernyésebb IPA-t (India Pale Ale) társítani.
Nagy kedvenc a székelykáposzta, töltött káposzta. A káposztás ételekhez profi választás egy zöldséges ízű, nemeskomlókkal főzött cseh vagy németes félbarna vagy barna lágersör, melynek enyhe savanykás ízvilága a sötétebb maláták pörkölt fanyarságával, teltebb gazdagabb ízei, a tejfölös húsos ízekkel teszi még nagyobb élménnyé a vacsorát.
Vadpörköltek, sötét vadhúsok (vaddisznó, szarvas) mellé egyértelműen barna lágerek, vagy nehezebb, magasabb alkoholtartalmú barna baksörök és angol stílusú Premium Bitterek passzolnak a legjobban.
Nincs karácsony édességek nélkül. A diós és mézes süteményekhez (diós bejgli, mézes krémes, mézeskalács, zserbó), a sötétebb (de nem pörkölt) malátákban gazdagabb félbarna lágerek, könnyed cseh vagy német barna sörök, belga típusú, magasabb alkoholtartalmú édeskés ale-ek kiválóak. Ezekben a maláta mézes, diós ízei nagyon jó harmóniát adnak az édeskés süteményhez, de fell is frissítenek, és elveszik a teltség érzést.
Fontos! Figyeljünk oda a megfelelő pohárválasztásra, a sörök hőmérsékletére (a tartalmasabb sörök kicsit magasabb hőfokon jobban kihozzák illatukat, ízeiket) és fogyasszuk a sört felelősen!
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Tavaly 20,9 millió hektoliter sört főztek a cseh sörgyárak
Tavaly 20,9 millió hektoliter sört főztek a csehországi sörgyárak, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szallas.hu: a Balaton a legnépszerűbb úti cél pünkösdkor
A pünkösdi hosszú hétvége foglalásainak régiós összesítéséből kiderült, hogy a…
Tovább olvasom >Taroltak a soproni egyetemisták a 2025-ös HUNGAROPACK STUDENT csomagolási versenyen
Kimagasló tehetségükről és szakmai felkészültségükről tettek tanúbizonyságot a Soproni Egyetem…
Tovább olvasom >Egész évben rendkívül magas az érdeklődés a diákmunkások iránt
A diákmunkák mennyisége az évnek ezen szakaszában, a nyári szezonra…
Tovább olvasom >