Sör helyett napraforgó
Már az idén magas olajsavtartalmú napraforgómag feldolgozásába kezdhet egy belga cégcsoport Komáromban, az egykori sörgyár épületében.
A tervek szerint évente 20 ezer tonna terményt dolgoznak majd fel. Erre a célra még 2008-ban vásárolta meg a belga cég az egykori sörgyár épületét, melyet 30 millió eurós ráfordítással alakított át olajütő üzemmé.
A gyárban először kukoricacsíra-olajat állítanak elő, majd – Szabadegyháza környékéről hozott alapanyagból – kezdik meg a napraforgóolaj előállítását, és finomító egységgel bővítik az üzemet.
A magas olajsavtartalmú olajak több célra is felhasználhatóak.
Egyrészt, ha ezt használjuk sütés-főzés során, akkor csökkenthetjük a vér koleszterinszintjét. Másodsorban nagyon fontos alapanyag a szépségiparban. Még a sajtolásból visszamaradt olajpogácsát is fel lehet használni, takarmánynak – írja a Kemma.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Új fejezet a prémium élelmiszerek piacán: a Chef Market megvásárolta a Culinaris nagy- és kiskereskedelmi üzletágát
Jelentős átalakulás zajlik a prémium élelmiszerek hazai piacán: a Chef…
Tovább olvasom >Visit Hungary: még jelentkezhetnek a települések az ország egyik legnépszerűbb környezetszépítő versenyére
Május 30-ig még nevezhetnek a települések Magyarország egyik legsikeresebb és…
Tovább olvasom >Piacra jutás, marketing, AI applikáció: kézzelfogható segítséget nyújt a SPAR Régiók Kincsei programja a kistermelők számára
Több mint 550-re emelkedett a kistermelőktől, kézműves cégektől, kisebb borászatokból…
Tovább olvasom >