Sör helyett napraforgó
Már az idén magas olajsavtartalmú napraforgómag feldolgozásába kezdhet egy belga cégcsoport Komáromban, az egykori sörgyár épületében.
A tervek szerint évente 20 ezer tonna terményt dolgoznak majd fel. Erre a célra még 2008-ban vásárolta meg a belga cég az egykori sörgyár épületét, melyet 30 millió eurós ráfordítással alakított át olajütő üzemmé.
A gyárban először kukoricacsíra-olajat állítanak elő, majd – Szabadegyháza környékéről hozott alapanyagból – kezdik meg a napraforgóolaj előállítását, és finomító egységgel bővítik az üzemet.
A magas olajsavtartalmú olajak több célra is felhasználhatóak.
Egyrészt, ha ezt használjuk sütés-főzés során, akkor csökkenthetjük a vér koleszterinszintjét. Másodsorban nagyon fontos alapanyag a szépségiparban. Még a sajtolásból visszamaradt olajpogácsát is fel lehet használni, takarmánynak – írja a Kemma.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az Auchan áruházak december 24-én is nyitva lesznek
Az Auchan a vásárlói igényeket tartja szem előtt, amikor december…
Tovább olvasom >Tovább bővül az Euronics – két új áruházzal és több mint 5 ezer átvevőponttal készültek
Jelentős fejlesztésekkel és új forgatókönyvvel fordul rá az ünnepi szezonra…
Tovább olvasom >Biztonságos és kényelmes: a mobiltárcás fizetés térnyerése Magyarországon
A mobilos fizetés egyre népszerűbb megoldás, hiszen gyors, kényelmes, és…
Tovább olvasom >