Sör helyett napraforgó
Már az idén magas olajsavtartalmú napraforgómag feldolgozásába kezdhet egy belga cégcsoport Komáromban, az egykori sörgyár épületében.
A tervek szerint évente 20 ezer tonna terményt dolgoznak majd fel. Erre a célra még 2008-ban vásárolta meg a belga cég az egykori sörgyár épületét, melyet 30 millió eurós ráfordítással alakított át olajütő üzemmé.
A gyárban először kukoricacsíra-olajat állítanak elő, majd – Szabadegyháza környékéről hozott alapanyagból – kezdik meg a napraforgóolaj előállítását, és finomító egységgel bővítik az üzemet.
A magas olajsavtartalmú olajak több célra is felhasználhatóak.
Egyrészt, ha ezt használjuk sütés-főzés során, akkor csökkenthetjük a vér koleszterinszintjét. Másodsorban nagyon fontos alapanyag a szépségiparban. Még a sajtolásból visszamaradt olajpogácsát is fel lehet használni, takarmánynak – írja a Kemma.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Hatezren vettek részt az Etesd az Eszed program Fenntarthatósági Kihívásában
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért és az…
Tovább olvasom >Itt a SPAR QUICK AND EASY: konténerbolt, ami megváltoztatja, amit a vásárlásról gondoltunk
Van élet a stadionbüfén túl! A SPAR idén tavasszal nemcsak szurkol, hanem jelen…
Tovább olvasom >Májusi majálissal indítja el az idei szezont a Flava Beach
Május elsejétől újra várja vendégeit a Kopaszi-gáton található Flava Beach…
Tovább olvasom >