Sok a kevésbé friss áru a méregdrága gyümölcsök között
Tavaly óta brutálisan drágultak a zöldségek és a gyümölcsök, így nagyon érdemes odafigyelni arra, milyen frissességű termékeket vásárolunk a boltban. A mostani árak mellett senki sem szeretné, hogy a hűtőben rohadjon meg a drága zöldség és gyümölcs. Azonban nem kell megijedni, ha valami penészes lett: elég csak a romlott élelmiszert kidobni, és némi odafigyeléssel a többit még megmenthetjük attól, hogy kárba vesszen. Most arról gyűjtöttünk tippeket, miből dönthetjük el, hogy egy zöldség vagy gyümölcs még ehető, ha esetleg már nem néz ki a legfrissebbnek.

Egy rohadt alma miatt a többi is kárba veszhet, azonban ehhez idő kell
Valószínűleg senkinek sem kerülte el a figyelmét, hogy 2022-ben mennyivel drágult a vásárlás Magyarországon: idén augusztusban átlagosan 15,6%-kal került többe minden, mint egy évvel korábban. Ráadásul az alapvető élelmiszereknél ennél jóval magasabb inflációt tapasztalhatunk: itt átlagosan 30%-kal emelkedtek az árak, amiből külön kiemelkednek a zöldségek és a gyümölcsök. Ekkora mértékű drágulás ellen pedig szinte lehetetlen máshogy védekezni, mint figyelni az akciókat, és minél tudatosabban vásárolni, hogy véletlenül se kerüljön semmi feleslegesen a kukába abból, amit megvettünk.
Emellett idén a szokásosnál korábban jött az ősz, és a hűvös, esős időszakban különösen fontos, hogy elég vitamint fogyasszunk, aminek a legkézenfekvőbb módja, hogy elég zöldséget és gyümölcsöt eszünk. Ezzel viszont az a probléma, hogy a pont ezek drágultak meg a legjobban, és most 20-30-40%-kal kerülnek többe, mint tavaly. Ha nem akarunk felesleges vagyonokat elkölteni ősszel ezekre, akkor nem csak arra érdemes odafigyelni, milyen zöldséget és gyümölcsöt veszünk a boltban, hanem hogyan tároljuk azokat, illetve meddig jók. Most azzal kapcsolatban gyűjtöttünk össze pár hasznos tippet a Huffpost cikke alapján, hogyan tudjuk eldönteni, melyik zöldség és gyümölcs fogyasztható még, hogy csak az kerüljön a kukába, aminek tényleg muszáj.
Nyilván senki sem örül neki, hogyha valami penészes lesz a hűtőjében, vagy éppen elkezd rohadni, de ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az egész zacskó vagy doboz gyümölcsnek repülnie kell. Attól, hogy egy barnuló szőlő vagy paprika hozzáért a többihez, még egyáltalán nem biztos, hogy minden ehetetlen lett.
Kapcsolódó cikkeink
Cseresznye aranyáron, szamóca luxusáron – miért drágább a gyümölcs Budapesten, mint Athénban?
Megdöbbentő árkülönbségekre világított rá a Vakmajom nevű Facebook-oldal a budapesti…
Tovább olvasom >Zöldséget gyereknapra – meglepő akcióval készült a foodora
Gyümölcs- és zöldség akciót hirdet a foodora gyereknap alkalmából, hogy…
Tovább olvasom >Májusi fagyok: veszélyben a szőlőhajtások és palánták
Bár a májusi esőt aranyat érőként emlegeti a népi bölcsesség…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent az FMCG-piac 2024. évi kereskedelmi toplistája
Maradt minden a régiben: Lidl, SPAR, Tesco a dobogósok sorrendje!…
Tovább olvasom >Továbbra is a határon: májusban is lassult a feldolgozóipari növekedés
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) 2025 májusában épphogy a bővülési…
Tovább olvasom >Tízmilliárdos kerettel indul újra a Magyar Falu Program – július 2-tól pályázhatnak az ötezer fő alatti települések
Tízmilliárd forintos keretösszeggel indul újra a Magyar Falu Program legújabb…
Tovább olvasom >