Sok a kevésbé friss áru a méregdrága gyümölcsök között
Tavaly óta brutálisan drágultak a zöldségek és a gyümölcsök, így nagyon érdemes odafigyelni arra, milyen frissességű termékeket vásárolunk a boltban. A mostani árak mellett senki sem szeretné, hogy a hűtőben rohadjon meg a drága zöldség és gyümölcs. Azonban nem kell megijedni, ha valami penészes lett: elég csak a romlott élelmiszert kidobni, és némi odafigyeléssel a többit még megmenthetjük attól, hogy kárba vesszen. Most arról gyűjtöttünk tippeket, miből dönthetjük el, hogy egy zöldség vagy gyümölcs még ehető, ha esetleg már nem néz ki a legfrissebbnek.

Egy rohadt alma miatt a többi is kárba veszhet, azonban ehhez idő kell
Valószínűleg senkinek sem kerülte el a figyelmét, hogy 2022-ben mennyivel drágult a vásárlás Magyarországon: idén augusztusban átlagosan 15,6%-kal került többe minden, mint egy évvel korábban. Ráadásul az alapvető élelmiszereknél ennél jóval magasabb inflációt tapasztalhatunk: itt átlagosan 30%-kal emelkedtek az árak, amiből külön kiemelkednek a zöldségek és a gyümölcsök. Ekkora mértékű drágulás ellen pedig szinte lehetetlen máshogy védekezni, mint figyelni az akciókat, és minél tudatosabban vásárolni, hogy véletlenül se kerüljön semmi feleslegesen a kukába abból, amit megvettünk.
Emellett idén a szokásosnál korábban jött az ősz, és a hűvös, esős időszakban különösen fontos, hogy elég vitamint fogyasszunk, aminek a legkézenfekvőbb módja, hogy elég zöldséget és gyümölcsöt eszünk. Ezzel viszont az a probléma, hogy a pont ezek drágultak meg a legjobban, és most 20-30-40%-kal kerülnek többe, mint tavaly. Ha nem akarunk felesleges vagyonokat elkölteni ősszel ezekre, akkor nem csak arra érdemes odafigyelni, milyen zöldséget és gyümölcsöt veszünk a boltban, hanem hogyan tároljuk azokat, illetve meddig jók. Most azzal kapcsolatban gyűjtöttünk össze pár hasznos tippet a Huffpost cikke alapján, hogyan tudjuk eldönteni, melyik zöldség és gyümölcs fogyasztható még, hogy csak az kerüljön a kukába, aminek tényleg muszáj.
Nyilván senki sem örül neki, hogyha valami penészes lesz a hűtőjében, vagy éppen elkezd rohadni, de ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az egész zacskó vagy doboz gyümölcsnek repülnie kell. Attól, hogy egy barnuló szőlő vagy paprika hozzáért a többihez, még egyáltalán nem biztos, hogy minden ehetetlen lett.
Kapcsolódó cikkeink
Sokszínű szezon: változó trendek az európai spárgapiacon
A 2024-es spárgaszezon is megerősítette, hogy Európa egyik legnépszerűbb tavaszi…
Tovább olvasom >Fagy sújtotta a hazai gyümölcsösöket – áremelkedéssel és kínálati hiánnyal indul a szezon
Május beköszöntével egyre több szezonális gyümölcs jelenik meg a boltokban…
Tovább olvasom >Eperszezon 2025: továbbra sem lett olcsóbb a kedvelt gyümölcs
Tavasszal hazánkban hagyományosan elindul az eperszezon, ám az utóbbi évek…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >