A Nespresso minden szeptemberben egy különleges termőhelyről származó, csupán néhány hétig kapható kávékülönlegességet mutat be, idén a szumátrai Singatobát kínálja az egyedi ízek kedvelőinek. A nyugati kultúra csak a 19. században fedezte fel a nehezen megközelíthető hegyekben élő batak civilizációt, ahol egy olyan kávéfajtát termesztenek, amelynek titkát éppolyan féltve őrzik, mint hagyományaikat. A batak falvakban a nők felügyelik a kávétermesztést. Az Arabica kávébabot kézzel szedik le, majd a betakarított termést lezárt zsákokban, egy éjszakán keresztül fermentálják. Reggel fűzfavesszőből készült kosarakban megmossák a babszemeket, majd kiterítik őket a napra száradni.
A Singatoba kávécseresznyéjét levegőtől védett helyen fermentálják, a héjától megfosztva, tálszerű edények alatt szárítják, majd azonnal Európába szállítják. Az elsőként betakarított szemeket gyors eljárással pörkölik, hogy a kávé ne veszítse el fekete ribizlit idéző gyümölcsös karakterét. A később betakarított, érettebb szemeket ezzel szemben nagyon lassan pörkölik, hogy a kávé erős és intenzív legyen.
A kész ital friss és intenzív ízvilága, egyéb összetevők mellett, a grapefruit üdítő karakterét ötvözi az édesgyökér zamatával. Az Arabica Blue Batak fajtából készített Singatoba jellegzetes karakterű, testes eszpresszó, amely gyümölcsös, savas, édes és fás aromák harmonikus elegyét kínálja. A leírások szerint édesgyökér fás aromáját ötvözi a tűlevelű fa, a feketeribizli-rügyek és a grapefruit frissítő karakterével. Az eredmény egy gazdag és egyedi, enyhén savas, telt ízvilág.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >