A Nespresso minden szeptemberben egy különleges termőhelyről származó, csupán néhány hétig kapható kávékülönlegességet mutat be, idén a szumátrai Singatobát kínálja az egyedi ízek kedvelőinek. A nyugati kultúra csak a 19. században fedezte fel a nehezen megközelíthető hegyekben élő batak civilizációt, ahol egy olyan kávéfajtát termesztenek, amelynek titkát éppolyan féltve őrzik, mint hagyományaikat. A batak falvakban a nők felügyelik a kávétermesztést. Az Arabica kávébabot kézzel szedik le, majd a betakarított termést lezárt zsákokban, egy éjszakán keresztül fermentálják. Reggel fűzfavesszőből készült kosarakban megmossák a babszemeket, majd kiterítik őket a napra száradni.
A Singatoba kávécseresznyéjét levegőtől védett helyen fermentálják, a héjától megfosztva, tálszerű edények alatt szárítják, majd azonnal Európába szállítják. Az elsőként betakarított szemeket gyors eljárással pörkölik, hogy a kávé ne veszítse el fekete ribizlit idéző gyümölcsös karakterét. A később betakarított, érettebb szemeket ezzel szemben nagyon lassan pörkölik, hogy a kávé erős és intenzív legyen.
A kész ital friss és intenzív ízvilága, egyéb összetevők mellett, a grapefruit üdítő karakterét ötvözi az édesgyökér zamatával. Az Arabica Blue Batak fajtából készített Singatoba jellegzetes karakterű, testes eszpresszó, amely gyümölcsös, savas, édes és fás aromák harmonikus elegyét kínálja. A leírások szerint édesgyökér fás aromáját ötvözi a tűlevelű fa, a feketeribizli-rügyek és a grapefruit frissítő karakterével. Az eredmény egy gazdag és egyedi, enyhén savas, telt ízvilág.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rendhagyó Fórum a CEONET Klub és az Egyensúly Intézet együttműködésében
November 12-én a Zwack Ház Füves Bárjában rendezték meg azt…
Tovább olvasom >Cukorbetegség világnapja: metrómegállókban ellenőrizhetjük a vércukorszintünket
Utazás közben is tehetnek az egészségükért azok, akik november 14-én,…
Tovább olvasom >Szivárványból hajtogatott bagel – A nap videója
Színpompás másfél perces film arról, hogyan készül Brooklyn (és valószínűleg…
Tovább olvasom >