Sillerfesztivált rendeznek a hétvégén Pakson
Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a hétvégén az Országos Sillerfesztivált Pakson, az eseményen nyitott pincék és a legjobb borok kóstolója is várja a közönséget.
A pénteken kezdődő, kétnapos rendezvényen arra számítanak, hogy több mint kétszáz bormintát neveznek majd a fesztivál versenyére, és a tavalyi évhez hasonlóan a határon belüli borászok mellett délvidéki, erdélyi és felvidéki termelők is részt vesznek a megméretésen – mondta a szervező Polgár Zoltán, a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének tiszteletbeli alelnöke az MTI-nek.
A nevezéseket a verseny kezdetéig elfogadják; a borokat hét bizottságban 66 szakember bírálja majd el, a legjobb siller mellett kiválasztják a legkiválóbb paksi sillert is – tette hozzá.
A siller – más néven kastélyos bor – a rozé boroknál sötétebb, a vöröseknél világosabb borfajta, és kizárólag kék szőlőből érlelik. A paksi siller – amit a Duna-parti városban hagyományként megőriztek – kék és fehér szőlő összeszüreteléséből készül. A siller a rozéra jellemző jegyeket elhagyja, enyhén vörösbor jellegű, a tanninokat lehet érezni, de nem hangsúlyosan – jellemezte a bort az egyesület alelnöke.
Polgár Zoltán emlékeztetett arra, hogy a múlt században rendkívül népszerű volt a borfajta, amelynek paksi változatát az 1930-as években a fővárosban 35 kocsmában mérték.
Az idei fesztivál első napján a Sárgödör téren nyitott pincék várják a borbarátokat, szombaton ingyenes kóstolót tartanak a verseny száz legjobb siller borából, emellett bográcsos ételek versenyét és pogácsasütő versenyt is rendeznek. A programot mindkét napon koncertek kísérik. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Lengyel nagyvállalat vásárolta fel a legnagyobb moldovai borexportőrt
A lengyel Maspex felvásárolta a legnagyobb moldovai borexportőrt, a Purcari…
Tovább olvasom >Repülőn is jöhet a bor Olaszországból
Jelentősen egyszerűsödhet a beszállás az olasz repülőtereken: az új generációs…
Tovább olvasom >Minden korty egy új fejezet – teljesen megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád
A borkészítés minden fázisát elemezve és átgondolva, a legújabb trendeknek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Idén is megfizethető áron kaphatók a legnépszerűbb termékek a Szent István Napon
2025-ben is gazdag étel- és italkínálat fogadja az érdeklődőket a…
Tovább olvasom >Már több mint 930 szakembert ajánlottak a Signature 40 2025-ös kiírására
Minden eddiginél aktívabb ajánlási időszakot jelentett a Signature Platform: eddig…
Tovább olvasom >Véget ért a II. Ifjúsági PET Kupa
2025. július 20. és 25. között második alkalommal szervezte meg…
Tovább olvasom >