Sikeres volt a Colruyt Group első szürete

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 10. 02. 09:37
🎧 Hallgasd a cikket:

Sikerrel zárult a Colruyt Group első szürete a kereskedő belgiumi Frasnes-Lez-Anvaing-i szőlőbirtokán. A négy napos szüret során mintegy 12 000 kilogramm szőlőt gyűjtöttek be kizárólag kézi szedéssel. A gyümölcsből várhatóan 10 000 palack belga fehérbor készül majd, amely 2026 tavaszán kerül a piacra.

A 10 hektáros területen idén csak a négy hektárnyi, legidősebb fehér szőlőfajtákat – Solaris, Muscaris, Johanniter és Souvignier Gris – szüretelték – számolt be a Retail Detail. A munkát mintegy 25 helyi dolgozó végezte. A szőlő a Colruyt Group partnerének, a Vivardentnek a pincészetébe került feldolgozásra, ám a kereskedő azt tervezi, hogy jövőre saját borászati létesítménybe invesztál.

Jean-Christophe Verschelde, a Colruyt Group borászati szakértője szerint a szőlő minősége kivételesen jó, amit a tavalyi száraz és meleg időjárásnak köszönhetnek.

A vállalat a belga bio borok iránti növekvő keresletre reagálva bővíti kínálatát, különös figyelmet fordítva a saját termelésű, ún. cool climate (azaz hűvös éghajlatú) borokra. Az első palackok ugyan még nem rendelkeznek bio minősítéssel, mivel a szőlőültetvény egyelőre az átállási időszakban van, de a törekvések egyértelműen a fenntartható borászat irányába mutatnak.

Kapcsolódó cikkeink