Sikeres a Nébih komplex oktatási programja
Sikeres a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) komplex oktatási programja, amely az óvódásoktól kezdve, az általános iskolásokon keresztül, egészen az egyetemistákig igyekszik bővíteni az élelmiszerbiztonsági ismereteket – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Mese habbal, szülinappal című oktató mesekönyvének bemutatóján szerdán.
Az államtitkár az alsó tagozatos gyerekeknek szóló könyv bemutatóját házigazdaként fogadó Csillaghegyi Általános Iskolában felidézte: a 2018-ban indított oktatási program keretében 60 óvodában mintegy 5300 gyerekhez jutottak el.
Mint mondta, a mesekönyv azt az általános európai tendenciát veszi alapul, miszerint a konyhakész állapotban házhoz szállított ételek és a házon kívüli étkezés világában a gyerekek egyre kevésbé találkoznak az otthoni ételkészítés fortélyaival és élelmiszerbiztonsági kérdésekkel.
Felhívta a figyelmet az élelmiszerbiztonsági szabályok betartására, és elmondta, hogy Európában az élelmiszerek által okozott megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltó okai a helytelen háztartási gyakorlatok. Ennek tudatában a Mese habbal, szülinappal című könyv valós és időszerű problémákra próbál reflektálni – fűzte hozzá. Az államtitkár elmondta: a Nébih a közelmúltban kapott felkérést az Európai Bizottság által támogatott, 14 tagország részvételével megvalósuló SafeConsume című élelmiszerbiztonsági kutatási program hatósági kockázatkommunikációs munkacsoportjának vezetésére. Ezáltal a középiskolásoknak szóló oktatási anyagokat nemzetközi együttműködésben, más neves hazai és európai intézményekkel közösen fogják készíteni, amelyeket várhatóan 2020-ban mutatnak majd be. Kasza Gyula, a Nébih osztályvezetője elmondta, hogy a Nébih első élelmiszerbiztonsági mesekönyve minden érdeklődő számára ingyenesen hozzáférhető, online változata a hivatal „Ételt csak okosan!” programjának honlapján elérhető. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szántóföldi szenázsról és zöldtakarmányról szóló bemutató zajlott Tordason
2025 áprilisában a Nébih Szenázs és Zöldtakarmány bemutatót rendezett Tordason.…
Tovább olvasom >Történelmi fejlődésen ment keresztül a magyar vidék
A magyar vidék történelmi fejlődésen ment keresztül 2010 óta, de…
Tovább olvasom >Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >További cikkeink
A száj- és körömfájás járványnak lassan vége, de a gazdasági hatásaira megoldást kell találni
Idén márciusban ütötte fel fejét hazánkban a párosujjú patásokat érintő…
Tovább olvasom >Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >