Sejttenyésztett marhazsírral lépne piacra Európában a Mosa Meat
A holland Mosa Meat kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz (EC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósághoz (EFSA) a bioreaktorban előállított marhazsír európai forgalmazására vonatkozóan.

Az innováció célja, hogy javítsa a növényi alapú húshelyettesítők nyújtotta ízélményt
A cikk a Trade magazin 2025/4. lapszámában olvasható.
Az állati eredetű összetevőt nélkülöző innováció célja, hogy javítsa a növényi alapú húshelyettesítők, például hamburgerek, húsgolyók vagy bolognai ételek nyújtotta ízélményt.
A Mosa Meat szerint a zsír kulcsfontosságú szerepet játszik a hús ízének, aromájának és állagának megteremtésében, mondhatni a „zsír az íz lelke”. A vállalat saját elmondása alapján olyan összetevőt fejlesztett, amely a hagyományos marhahús nyújtotta gazdag kulináris élményt kínálja.
A Mosa Meat a laboratóriumi zsírt hibrid húshelyettesítők, azaz növényi és sejttenyésztett összetevők kombinációjával állítaná elő. Az EU sejttenyésztett összetevőket külön-külön jóváhagyatni rendelő új élelmiszerekre vonatkozó engedélyezési eljárása 18 hónapig is eltarthat. //
Kapcsolódó cikkeink
Lassul a növényi húsalternatívák piaca – visszavonulót fúj a brit Tesco
Várhatóan nem teljesíti a brit Tesco azt a 2020-ban kitűzött…
Tovább olvasom >A HoReCába menekülnek
A vendéglátásban Németországban is hiányzik a szakképzett munkaerő, sőt, már…
Tovább olvasom >Újra a csúcson a nemzetközi turizmus
Év elején kiderült, hogy 2024 új rekordéve volt a hazai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >Sikeresen zárult a „Passzold vissza, Tesó!” 2025-ös tavaszi kampánya!
Idén már hetedik éve tart a ‘Passzold vissza, Tesó!’ használt…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >