Segítenek a gyógyteák a megfázás megelőzésében, kezelésében
A hideg idő megérkeztével igen gyakori a megfázás, meghűlés. Az idei ősz eddig jóval enyhébb volt a megszokottnál, ám a beköszöntött télies időjárás miatt aktuális felkészülni a betegségmegelőzésre és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések természetes gyógymódokkal és gyógynövényekkel való orvoslására.
Egyik elterjedt módszer az erélyes izzasztás, amiben a legfontosabb szerepet a szervezet védekezőképességének fokozása játssza. Megfázás esetén leggyakrabban diaforetikus – azaz izzasztó hatású – gyógynövényekből, hársfavirágból és bodzavirágból készült gyógyteát fogyaszthatunk. A hárs és a bodza is jellemzően gyűjtött gyógynövény, gyűjtésük az ország egész területén folyik. Az évi feldolgozott drogmennyiség a hárs esetében 25-30 tonna, a bodzavirágból 50 tonna körüli. A bodza termesztése – bár annak alapvető célja nem a virág, hanem a bogyó előállítása – országszerte növekvő tendenciát mutat, 5875 hektáron történik.
A meghűléses megbetegedések kezelésének másik kedvelt gyógynövénye a kamilla, mely elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt hasznos. A magyar kamillavirág hungarikum, kiváló minősége világhírű. Jellemzően az Alföldön gyűjtik, illetve termesztik, termesztése 300–450 hektáron történik.
A meghűlés megelőzésében, illetve a megfázást követő lábadozásban fontosak az erősítő, roboráló teák. Ezek közül legjelentősebb a kiváló C-vitamin forrásként is ismert csipkebogyóhús, melyet önmagában és más gyógynövényekkel – például hibiszkusszal – tea formájában vagy étrend-kiegészítő, vitaminkészítmény formájában alkalmaznak.
A hazai gyógynövénydrogok exportértékesítése mellett jelentős belföldi piacot biztosít a termékek számára a szárítottfűszer- és gyógyteapiac. A gyógyteapiac meghatározó magyar szereplői mellett a piacon jelen van számtalan kisebb, helyi termékbázisra épülő lokális kézműves cég. Szakértői becslések alapján a magyarországi gyógyteapiac mintegy 4-5 milliárd forint éves forgalmat tesz ki. //
Kapcsolódó cikkeink
A nyúlhús piaca: nemzetközi trendek és hazai kihívások
A nyúlhús az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, hiszen alacsony zsírtartalommal, magas…
Tovább olvasom >A mentes termékek piacán indítana felmérést a NAK munkacsoportja
Komplex felmérést indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a mentes termékek…
Tovább olvasom >NAK- FruitVeB: nőtt a hajtatott zöldségtermesztés versenyképessége
Az elmúlt években a támogatási konstrukcióknak és a kedvező hitellehetőségnek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az árrés nagyon nem a profit, de akadnak rá nemzetközi példák is
A március 17-től élő árrésstop bevezetése nem volt teljesen váratlan,…
Tovább olvasom >Árrésstop Magyarországon: Kik az érintettek, és valóban indokolt a kormányzati beavatkozás?
A magyar kormány március 17-től – egyelőre május 31-ig –…
Tovább olvasom >Kilőtt Kína kiskereskedelmi forgalma az év első két hónapjában
Kína ipari termelése a decemberinél kisebb, de a várakozásokat meghaladó…
Tovább olvasom >