Sándor-napi Bormustrát rendeznek Tapolcán

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 03. 11. 10:58

A hagyományoknak megfelelően idén is a tavasz kezdetekor rendezik meg a Balatoni Borrégió legjelentősebb szakmai találkozóját, a Sándor-napi Bormustrát, amelyen a régió hat termővidékének jellegzetes fehérboraival ismerkedhetnek meg a szakértők, érdeklődők.

A Balatoni Borrégió autentikus fehérborai alcímet viselő rendezvény március 18-án 17 órakor veszi kezdetét a Széchenyi István Szakképző Iskolában – mondta el az MTI-nek Kulka Gábor borászati főfelügyelő, a rendezvény szakmai vezetője.

A programot éppen tíz évvel ezelőtt indította útjára a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság, azóta a régió legjobb nedűinek bemutató helyévé vált. Hozzátette: a mustrára kerülő több mint harminc bort olyan fehér fajtákból állítják össze, amelyek jellemzően a Balatoni Borrégió hat borvidékén teremnek, illetve itt kialakult tájfajták. Az idei cím azt jelzi, hogy különösen tartalmas rendezvényre számíthat a mintegy százötven meghívott borász és más, a területen működő szakember. A régió neves borászaitól, borászataitól összeválogatott kollekcióban lesz majd több olaszrizling, juhfark, kéknyelű, furmint, budai zöld, pintes, királyleányka és rózsakő, minden borászattól egy-egy italt mutatnak be – tette hozzá Kulka Gábor.

A rendezvény bevezetőjeként Májer János, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója tart előadást Tájfajták a Balatoni Borrégióban címmel.

A „főkóstoló”, az egyes borok bemutatója ebben az évben is Kállay Miklós professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője lesz, a termelőket Kulka Gábor mutatja be. A mustrát az idén is a borokhoz illő vacsora – szarvaspörkölt, harcsapaprikás – zárja. A borok pontos listája és a részletes program a www.balatoniborregio.hu oldalon olvasható.

A rendezvényt a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság indította el 2003-ban, azóta minden évben megrendezik. Volt már bemutatója egyebek mellett az olaszrizlingnek, a Hungaricum szőlőfajtáknak vagy a rozé boroknak, tavaly a badacsonyi kutatóintézetben nemesített fajtákból válogattak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink