S.Pellegrino Young Chef Academy: Magyar tehetség is szerepel a dél-európai és mediterrán regió döntősei között
A S.Pellegrino Young Chef Academy kihirdette a 2024-25 S.Pellegrino Young Chef Academy verseny regionális döntőseinek névsorát. Az izgalmas nemzetközi kezdeményezés célja, hogy felkutassa és támogassa a gasztronómia határait feszegető 30 év alatti tehetséges séfeket világszerte.

165 fiatal séf mutathatja be tehetségét és szenvedélyét a regionális döntőkben
A jelentkezőknek lehetőségük nyílik arra, hogy kapcsolatokat építsenek a gasztronómia világának legnagyobb hatású szereplőivel és sajátos konyhaművészeti látásmódjukkal formálhassák a közösséget. A verseny világszerte több ezer érdeklődőt vonzott, végül 165 fiatal séf mutathatja be tehetségét és szenvedélyét a regionális döntőkben, ezzel egy lépéssel közelebb kerülve a rangos verseny nagydöntőjéhez.
A jelentkezők pályázatait és egyedi fogásait az “Olasz Konyhaművészet Nemzetközi Iskolája”, vagyis az ALMA elnevezésű elismert szervezet bírálta el. Az ALMA szakértői három szempontot tartottak szem előtt a döntés során: a technikai készségek és a kreativitás mellett figyelembe vették a séfek személyes hitvallását, amelyet a gasztronómia közösségformáló ereje és a társadalomra gyakorolt pozitív hatása iránt tanúsítanak.
„A kezdetek óta együttműködünk a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny lebonyolításában, mégis minden évben képes meglepni minket a jelöltek szenvedélyes elköteleződése, évről-évre képesek túlszárnyalni magukat”
– mondta Matteo Berti, az ALMA oktatási igazgatója.
„A kiválasztási folyamat korántsem volt könnyű feladat, de innentől már a versenyzőkön múlik, hogy tehetségükkel lenyűgözzék a szakértő zsűrit. Sok szerencsét kívánunk mindannyiuknak!”
A kiválasztott fiatal séfek, összesen 15 régiós döntőben mérettetik meg magukat világszerte, 2024 szeptemberétől egészen 2025 januárjáig. A dél-európai és mediterrán régió döntője 2024. november 25-26. zajlik majd Máltán, itt mutatkozhat be a magyar résztvevő, Varga Fanni is. A Múzsa és a Kollázs séfje egy igazán különleges, magyarosan elkészített, kacsás fogással hívta fel magára a bizottság figyelmét, így a novemberi fordulóban tizennégy versenytársa mellett élőben is bizonyíthat a helyi zsűri előtt.
A regionális döntők már önmagukban hatalmas lehetőséget jelentenek a séfek számára, mivel a nyilvánosság és elismert, helyi séfekből, köztük Victor Borg és Thanos Feskos Michelin-csillagos éttermeket vezető séfekből álló zsűri előtt mutathatják be egyedi ételeiket. A zsűri, összesen négy díj regionális nyerteseit választja majd ki:
- S.Pellegrino Young Chef Díj – a regionális versenyek helyi zsűrije három aranyszabály mentén értékeli a bemutatott ételeket, és minden regionális döntőben kiválaszt egy fiatal séfet, aki a legerősebb technikai készség és kreativitás mellett, kivételes személyes hitvallással rendelkezik a gasztronómiáról;
- S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díj – a vendéglátás fenntarthatóságát elősegítő legnagyobb élelmiszeripari fenntarthatósági programot és globális közösséget, a Food Made Goodot üzemeltető Fenntartható Éttermek Egyesülete által megszavazott fogás szociálisan felelős gyakorlat eredménye, beleértve a beszerzés, a társadalom és a környezetvédelem követelményeit;
- Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díj – a díjat a mentorok annak a séfnek ítélik oda, akinek a tányérja leginkább tükrözi szülőföldjének kulináris örökségét. Az ételben hangsúlyosan kell jelen lennie a hagyományos konyhaművészeti gyakorlatoknak és a személyes modern látásmódnak, kapcsolatot teremtve a múlt és a jövő között;
- Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj – az elismerést a Fine Dining Lovers online közösségének szavazatai alapján ítélik oda annak a fiatal séfnek, akinek jellegzetes étele leginkább tükrözi saját személyes hitvallását.
A 2025-ös nagydöntőn a globális címért az egyes kategóriák regionális győztesei mérkőzhetnek meg.
A S.Pellegrino Young Chef Academy verseny dél-európai és mediterrán régió döntőseinek névsora:
- Bogdan Panaite – Románia
- Andrea Amore – Málta
- Luis Estrella – Málta
- Alexandros Diamantis – Görögország
- Vadean Alin – Románia
- Matija Cotič – Szlovénia
- Boštjan Volk – Szolvénia
- Maciej Osiński – Lengyelország
- Yuval Romano – Izrael
- Nikola Šorak – Izrael
- Pablo Falcón – Szlovénia
- Cezary Boraczynski – Lengyelország
- Dawid Cieśliński – Lengyelország
- Varga Fanni – Magyarország
- Rotem Dolev – Izrael
A résztvevők teljes névsora, valamint további információk https://www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/ weboldalon olvashatók.
Kapcsolódó cikkeink
A séf legyen egyéniség!
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja a csendes, szerény, ám annál…
Tovább olvasom >Rekordméretű standdal és látványkonyhával népszerűsítik a székely gasztronómiát Bukarestben
Rekordméretű standdal és látványkonyhával népszerűsítik a székely gasztronómiát Bukarestben a…
Tovább olvasom >Minden kultúrában hódít az olvadt sajt
A svájci fondue-t, a grúz hacsapurit és az amerikai mac…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,1 százalékkal emelkedtek januárban
2025 januárjában az ipari termelői árak átlagosan 9,1 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >Húsvéti sonkákat, gyümölcsleveket és gluténmentes termékeket vizsgál a fogyasztóvédelem
Megkezdte a húsvéti sonkák, gyümölcslevek és gluténmentes termékek vizsgálatát a…
Tovább olvasom >Lóga Máté: az elrugaszkodás éve lehet 2025
A kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése azt mutatja, hogy az elmúlt…
Tovább olvasom >