Rothadt gyümölcs a kínai gyümölcslevekben?
Rothadt és éretlen gyümölcs felhasználásával vádolta meg Kína nagy hazai üdítőitalgyártóit egy üzleti napilap leleplező riportja – a hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.
Anhuj tartományban az ellenőrzés idejére felfüggesztették két gyártó működését, s ellenőrök vizsgálódnak a keleti Santungban és Csiangszuban is. Az országos élelmiszerfelügyelet egyelőre nem akadt a rothadt gyümölcsök nyomára, a santungi üzemben állítólag tavaly december óta nem is állítottak elő gyümölcsleveleket.
A hatósági intézkedést kiváltó médiajelentés Kína két legnagyobb gyártóját, a pekingi központú Huiyuant és a Senhszi tartományi Haishenget hozta hírbe. A szóban forgó gyárak ezekhez tartoznak. A 21st Century Business Herald című lap szerint a gyenge minőségű gyümölcsök felvásárlásával a termelési költségeket csökkentik a gyártók.
A magát álcázó újságíró Kína meghatározó gyümölcstermesztő vidékein, Anhujban, Csiangszuban, valamint Santungban nyomozott, s volt olyan helyen, Tangsanban, ahol a nagybani piac csarnokában tömegesen bukkant rothadófélben lévő, savanyú szagot árasztó, legyekkel ellepett gyümölcshegyekre. A riporter a feldolgozó üzem területén rothadt gyümölcsökkel megrakott teherautókat is látott.
Tangsan elsősorban körtéjéről ismert, s mert a korai fagyok, valamint a júliusi trópusi szélvihar a termésnek több mint a 40 százalékát károsította, az egészséges gyümölcsöket elsősorban közvetlen fogyasztásra értékesítik, míg a gyenge minőségűeket ipari feldolgozásra adják el.
A termelők elmondása szerint a rothadt árut azonnal feldolgozzák, de hígított fertőtlenítő szerekkel átmossák, mielőtt a gyártósorra kerülnek. A termelők egybehangzóan állították, hogy ők maguk nem isznak a gyümölcslevekből, mert tudják, azok miből, illetve hogyan készülnek.
A Huiyuan cég állítása szerint a cégnél nincsenek minőségi problémák, betartják az országos szabványokat, de – tették hozzá – előfordulhat, hogy szállítás közben sérülnek a gyümölcsök. A vállalati illetékes arról beszélt, hogy ellenőrzik a gyümölcsökben a vegyszermaradványt, a rossz minőségű termékeket pedig nem veszik át. A Huiyuan részvényei a riport hatására háromheti mélypontra zuhantak. (MTI, Trebitsch Péter)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >