Romlott a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az EU-ban
Romlott a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban februárban – derült ki az Európai Bizottság előzetes gyorsbecsléséből.
A hangulatindex 1,3 ponttal 0,1 pontra csökkent az övezet 19 országában.
Elemzők enyhe romlásra, plusz 1 pontra számítottak a januári 1,4 pont után.
Az Európai Unió 28 tagállamában 0,7 ponttal, mínusz 0,3 pontra csökkent a fogyasztói bizalmi index értéke.
Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (DG ECFIN) által havi rendszerességgel közölt adat mintegy 23 ezer háztartás telefonos megkérdezésén alapul. A válaszadási skála mínusz 100 és 100 között mozog.
Az euróövezeti mutató hosszú távú átlaga mínusz 12,19 pont, az index eddigi rekordját, 2,20 pontot 2000 májusában érte el, míg mínusz 34,60 pontos történelmi mélypontjára a pénzügyi válság alatt, 2009 márciusában jutott.
Az euróövezet GDP-jének több mint felét adja a lakossági fogyasztás.
A végleges adatokat a hónap végén közlik. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Farkas Sándor: meg kell maradnia a területalapú támogatásnak a 2028 utáni, hétéves uniós költségvetésben is
Magyarország azt szeretné, hogy a 2028 utáni uniós költségvetési időszakban…
Tovább olvasom >Meglepően jól sikerült a január a kiskereskedelemben
A gyenge évzáráshoz képest 2,2%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >