Romlott a fogyasztói bizalom az eurózónában és az EU-ban júliusban
Romlott a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban júliusban – derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett előzetes gyorsbecsléséből.
A 19 országot tömörítő eurózónában 1,1 ponttal, mínusz 4,4 pontra csökkent júliusban a fogyasztói bizalmi index. Elemzők javulásra, mínusz 2,5 pontra számítottak a júniusi mínusz 3,3 pont után, ami egyébként 2018. januárja óta a legmagasabb érték volt.
Az Európai Unió 27 tagállamában ugyancsak 1,1 ponttal, mínusz 5,6 pontra süllyedt a fogyasztói bizalmi index júliusi értéke a júniusi, 2018 októbere óta a legmagasabb, mínusz 4,5 pontról.
Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (DG ECFIN) által havi rendszerességgel közölt adat 23 ezer háztartás telefonos megkérdezésén alapul. A válaszadási skála mínusz 100 és 100 között mozog.
Az euróövezet GDP-jének több mint felét adja a lakossági fogyasztás.
A végleges júniusi adatot július 29-én ismertetik. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Farkas Sándor: meg kell maradnia a területalapú támogatásnak a 2028 utáni, hétéves uniós költségvetésben is
Magyarország azt szeretné, hogy a 2028 utáni uniós költségvetési időszakban…
Tovább olvasom >Meglepően jól sikerült a január a kiskereskedelemben
A gyenge évzáráshoz képest 2,2%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >