Romlott a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az EU-ban februárban
Várt javulás helyett romlott a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban februárban.
Az Európai Bizottság pénteken azt közölte előzetes adatként, hogy a 19 országot tömörítő eurózónában 0,3 ponttal, mínusz 8,8 pontra süllyedt a fogyasztói bizalmi index értéke februárban. Elemzők azzal számoltak, hogy a mutató mínusz 8 pontra javul a januári mínusz 8,5 pontról.
Az Európai Unió 27 tagállamában 0,2 ponttal, mínusz 10,2 pontra csökkent a fogyasztói bizalmi index februári értéke.
A koronavírus-járvány kirobbanását és terjedését kísérő mélyrepülés után tavaly áprilisban került először a hosszú távú átlag fölé a fogyasztói bizalmi index mindkét blokkban. Idén februárban az unióban és az eurózónában is közelített a fogyasztói bizalmi index a hosszú távú átlaghoz.
Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (DG ECFIN) által havi rendszerességgel közölt adat több mint 20 ezer háztartás telefonos megkérdezésén alapul. A válaszadási skála mínusz 100 és plusz 100 között mozog.
Az euróövezet GDP-jének több mint felét adja a lakossági fogyasztás. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
NIQ-leckék a modern trade világából
A volumenszámok egyre inkább kedvezőek, jövő évre mérsékelt növekedés várható.…
Tovább olvasom >AM: a méhészeti ágazat jelentősége túlmutat önmagán
A méhészeti ágazat jelentősége túlmutat önmagán, mézet lehet importálni, beporzást…
Tovább olvasom >A méhészeti ágazat jelentősége túlmutat önmagán
Mézet lehet importálni, beporzást viszont nem – jelentette ki Nagy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >