Romániában elkészült a világ legnagyobb zöldségsalátája
A világ legnagyobb zöldségsalátáját készítették el vasárnap a Bukarest melletti Pantelimon városban: a 19 tonnás világcsúcsot a Guinness Rekordok könyvének képviselője a helyszínen egy teherautó-mérleggel hitelesítette.
Az extraméretű salátához hat tonna paradicsomot, négy tonna uborkát, négy tonna zöldsalátát és két-két tonna hagymát, sárgarépát és paprikát mosott meg és szeletelt fel több mint ezer önkéntes. A zöldsaláta kivételével minden zöldség hazai termék volt, a kukták többsége pedig a legnagyobb romániai vendéglátó-ipari szakközépiskola diákja. A saláta ízesítéséhez 800 liter olívaolajat és négy mázsa sót használtak fel.
Ezzel az akcióval avatták fel Bukarest legújabb kiállítási csarnokát. Az Exporom-komplexumban a zöldséghámozás idején táplálkozás-szakértők tartottak előadásokat a kamaszoknak az egészséges étkezésről és az elhízás veszélyeiről.
A hatalmas zöldségsalátát nemcsak elkészíteni, hanem megenni is nehéz feladat: ebben az ország számos szociális otthona fog segédkezni, amelyekbe az éjszaka folyamán szállítják ki a „kóstoló a világ legnagyobb salátájából” feliratú, kilós adagonként csomagolt salátás-dobozokat.
Románia ezzel a görög Kréta szigetének 13 és fél tonnás salátarekordját döntötte meg: több mint öt tonna zöldséggel vert rá az eddigi csúcstartóra. Este „Ingyen Sör” vagyis a Bere Gratis pop-rock együttes zárta a vegetáriánus bulit. (Baranyi László, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >