Rizsföldek is kiszáradhatnak tömegével
A rizsföldek is kiszáradnak a Pó folyó völgyében, ami már veszélyezteti a rizottórizs idei termesztését.
Éveken át hathat a rizstermesztésre a mostani aszály, mivel nemcsak csontszárazzá teszi a földeket, hanem veszedelmesen magas szintre emeli sótartalmukat is.
„A helyzet tragikus, közel 60 százalékos veszteségről beszélünk, és ezek még nem a végleges adatok. A hatalmas hőség is problémát okoz”
– mondta Elisa Moretto rizstermesztő a Euronewsnak.
Véleménye szerint az idei termés nagy veszélyben van, lesznek olyan földek, ahol nem is fog beérni ebben az évben rizs.
Meleg van és szárazság
A legnagyobb olasz folyóban júliusban csak 95 köbméteres volt a percenkénti vízhozam, ami az éves átlag tizede. A hóolvadás és az esők hiánya miatti szárazság szinte eltüntette a Pót a térképről, a mostani eseményeknek pedig hosszú távú hatásai lehetnek a mezőgazdaságra Moretto szerint.
„Nagy probléma, hogy ha só marad a talajon, azzal azt kockáztatjuk, hogy a jövőbeni termést is elveszítjük, mert egy sós mező nem hoz termést, bármilyen növényt és vetést eléget. A rövid távú károkon túlmenően mindazzal is foglalkoznunk kell, ami jövőben várhat ránk”
– fogalmazott.
Kapcsolódó cikkeink
AM: végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >Végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >A klímaváltozás veszélyezteti Japán híres rizstermelését
A klímaváltozás nemcsak a magyar gazdákat sújtja, de Japánban is…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >