Rizs segíti, tészta nehezíti az alvást!
Japán tudósok szerint a rizsfogyasztás könnyen mély álomba szenderíthet, míg a különböző tésztaételek inkább csak megnehezítik az elalvást – idézi a Plos One tudományos szaklapot a mipszi.hu.
A kutatók „rájöttek” arra is, hogy a péksütemények (fehérkenyér, palacsinta, pizza) semmilyen hatással nincsenek az alvásminőségre. Ezzel szemben a mostani kutatási eredmények szerint az olyan magas glikémiás indexű ételek, mint például a rizs fogyasztása összefüggésbe hozható a jó alvásminőséggel. Az ilyen ételek ugyanis gyorsabban és hosszabb időre emelik meg a vércukorszintet, mint az alacsonyabb indexűek. A magas glikémiás indexű ételekből álló étrend a triptofán miatt lehet jó hatással az alvásminőségre, ez az aminosav ugyanis nyugtató hatásáról és a melatonin nevű alváshormonnal való kapcsolatáról ismert.
Az agyunkban a triptofánból először szerotonin majd melatonin lesz, ami elősegíti a gyors elalvást és a mély álmot.
A PLoS ONE című tudományos szaklapban megjelent tanulmányban ismertetett felmérések szerint a japánok nagyjából tízszer több rizst fogyasztanak, mint az európaiak és az észak-amerikaiak, sőt, a napi kalória-bevitelük 28 százalékát a rizs fedezi.
A mostani kutatás során a tudósok 1848 gyári munkás (1164 férfi és 684 nő) egészségügyi adatát vizsgálták meg. A résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek két alkalommal, egyéves különbséggel, amiben az egészségi állapotukkal és egyéb életmódbeli szokásaikkal (étrend, dohányzás, testmozgás) kapcsolatos kérdések szerepeltek.
Az alvásminőség felméréshez a tudósok a Pittsburgh Alvásminőség Skála japán verzióját alkalmazták, amiben az alábbi tényezők kerültek górcső alá: a lámpaoltás után az elalváshoz szükséges idő, alvásmennyiség, zavaró tényezők, gyógyszerszedés, napi teljesítmény.
Az adatok szerint a több rizst fogyasztók sokkal jobb helyezést értek el az alvási skálán, vagyis sokkal jobban aludtak. A tésztaételek fogyasztása ugyanakkor rosszabb alvásminőséggel, vagyis gyakori felébredésekkel, napközbeni álmossággal és nehezebb elalvással járt együtt. A kenyérfélék fogyasztása semmilyen hatással nem volt az alvásminőségre.
v
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >Tanuljunk nyelveket – A nap képe
Frenetikus szövegfordítások – a leiterjakab FB oldalán találtuk, és persze…
Tovább olvasom >