Reneszánszát éli a cékla Magyarországon
A céklatermesztés és fogyasztás jelentős növekedést mutat Magyarországon az elmúlt években. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a cékla termőterülete évről évre bővül, miközben a modern termesztéstechnológiák alkalmazása az egy hektárra jutó termésátlagot is folyamatosan növeli.

Jön fel a cékla
Az elmúlt évek gasztroforradalma hazánkban is érezteti hatását, így a cékla újra felfedezett alapanyaggá vált. Nemcsak az éttermi kínálatban, hanem az otthoni konyhákban is egyre nagyobb szerepet kap. A boltokban elérhető cékla jelentős része hazai termelésből származik, és csak a szezon végén jelenik meg kis mennyiségű import a piacon.
Miért népszerű a cékla?
A céklát igazi szuperélelmiszerként tartják számon, amely jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe. Egész évben elérhető, és sokoldalún felhasználható: készülhet belőle főzelék, saláta, leves, snack vagy desszert. A céklalé smoothie-k népszerű alapanyaga, savanyított formája pedig hosszan eltartható és bármikor fogyasztható.
Termelési adatok
Hazánkban jelenleg mintegy 250–350 hektáron termesztenek céklát, évente 10–20 ezer tonna mennyiségben. Az elmúlt öt évben közel 100 hektárral nőtt a cékla termőterülete, ami a vetésszerkezetbe való jó illeszthetőségének, a viszonylag kiszámítható termelésnek és a támogatásoknak köszönhető. A termelés nagyrészt néhány vállalkozás kezében van, amelyek gyakran más zöldségek, mint például a burgonya és a sárgarépa mellé kiegészítő termékként termesztik a céklát.
Egészségügyi előnyök
A cékla rendkívül gazdag tápanyagokban, többek között káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, szilíciumot és különböző vitaminokat tartalmaz. Rendszeres fogyasztása támogatja a sebgyógyulást, az izomszövetek regenerálódását, valamint erősíti a májat és a bélrendszert. A céklában található betain zíségető hatású, emellett támogatja a bőr megújulását is.
A cékla nemcsak a gasztronómiában, hanem az egészséges életmód szempontjából is kiemelkedő szerepet tölt be. A termelés bővülése és a termesztési technológia fejlesztése lehetővé teszi, hogy a cékla hazánkban még inkább előtérbe kerüljön, és a mindennapi étrend részévé váljon.
Kapcsolódó cikkeink
Drágul a sárgarépa Ukrajnában a kínálati szűkülés miatt
Április végére jelentősen megemelkedett a sárgarépa ára az ukrán piacokon…
Tovább olvasom >Idén sem kell mezőgazdasági vízszolgáltatási díjat fizetni öntözési célú vízfelhasználás esetén
Az elmúlt időszakban rendkívül komoly kihívásokkal kellett megküzdenie a gazdáknak,…
Tovább olvasom >A hazai és az exportpiacokon is keresett termék a jó minőségű magyar spárga
A jó minőségű magyar spárga iránt óriási a kereslet mind…
Tovább olvasom >További cikkeink
Natura 2000 gyepterületen gazdálkodók számára nyújt támogatást az Agrárminisztérium
Nagyon várt támogatáshoz jutnak az érintettek, első körben több mint…
Tovább olvasom >Az árrésstop kiterjesztése jöhet a piperecikkekre is
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Facebook-oldalán közzétett videóban jelentette be,…
Tovább olvasom >A SZÉP-kártya, az egészségpénztári tagság és az áruhitel is növeli a költési hajlandóságot
A Széchenyi Pihenőkártya mindennapok része: a SZÉP kártya tulajdonos magyarok…
Tovább olvasom >